8. новембар, Европски дан здраве хране и кувања са децом

Обележавање 8. новембра Европског дана здраве хране и кувања са децом, има за циљ
да децу и омладину подстакне да размишљају о о здравим навикама у исхрани као
начину борбе против гојазности како у детињству тако и касније у одраслом узрасту.
Европска комисија је 2007. године покренула обележавање овог датума са циљем
промовисања здравих навика у исхрани и стицању значаја и утицају правилне исхране
на здравље. Гојазност деце у Европи расте алармантном брзином, те стручњаци
упозоравају да је прекомерна тежина и гојазност у дечјем узрасту водећи узрок
превремене онеспособљености и смрти, као и фактор ризика за развој срчаних болести,
дијабетеса и карцинома у одраслом добу, али и све присутнијих у дечјем узрасту.Преко
60% деце која имају прекомерну тежину у детињству и у каснијим годинама има
проблема са гојазношћу. Здрава исхрана утиче на заштиту од потхрањености у свим
њеним облицима, као и на превенцију незаразних болести, укључујући дијабетес,
болести срца, мождани удар и рак. Нездрава исхрана и недостатак физичке активности
представљају глобалне ризике по здравље. Повећање телесне тежине код деце и
младих одраслих је озбиљно стање јер многи млади не губе на тежини када дођу у
одрасло доба, а то заузврат погоршава гојазност код одраслих. Ово ствара рањивост у
одраслој популацији и повећава ризик од добијања болести опасних по живот као што
су дијабетес, јетра, срчана обољења, хипертензија и мождани удар. Веома је важно од
најранијег узраста учити децу шта је правилна исхрана и помоћи им да овладају
основним вештинама припреме здравих оброка. То може бити забавна активност како
деци тако и родитељима. Навике у исхрани које се усвоје у раном узрасту носе се кроз
цели живот и уколико су погрешне неопходно је уложити додатни труд и напор да би
се промениле у корист очувања доброг здравља.
Веома је важно децу не учити да буду избирљива кад је храна у питању
Да се предност даје храни која је са географског поднебља где се живи
Да се деца од малих ногу науче вештинама припреме хране и оброка
Да се улаже време за припрему и кување хране
Да се информишу о значају правилне и разноврсне исхране.
Да се деци кроз игру подстакне интересовање за воће, поврће и дуге хранљиве
намирнице.
Од великог је значаја информисати децу које су намирнице богате минералима,
витаминима и влакнима.

Извор: European Day of Healthy Food and Cooking, November 8th;
fhttps://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/memo_07_442/MEMO_07_442_EN.pdf

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs