8. новембар Eвропски дан здраве хране и кувања са децом

Обележавање 8. новембра Eвропског дан здраве хране и кувања са децом, покренула
је 2007. године Европска комисија са циљем промовисања здравих навика у исхрани и
истицањем значаја правилне исхране на здравље. Навике о правилном начину исхране
почињу да се формирају у најранијем детињству те уколико деца науче да уживају у
кувању, једу здраво и усвоје здраве животне навике од раног детињства, много је већа
вероватноћа да ће наставити са таквом праксом и у каснијем периоду живота.
Гојазност деце у Европи расте алармантном брзином и убрзава се рапидно. Стручњаци
упозоравају да је прекомерна тежина и гојазност у дечјем узрасту водећи узрок
превремене онеспособљености и смрти, као и фактор ризика за развој срчаних болести,
дијабетеса и карцинома у одраслом добу, али и све присутнијих у дечјем узрасту.
Такође наглашавају да преко 60% деце која имају прекомерну тежину у детињству и у
каснијим годинама има проблема са гојазношћу. Здрава исхрана утиче на заштиту од
потхрањености у свим њеним облицима, као и на превенцију незаразних болести,
укључујући дијабетес, болести срца, мождани удар и рак. Нездрава исхрана и
недостатак физичке активности представљају глобалне ризике по здравље.
Веома је важно од најранијег узраста учити децу шта је правилна исхрана и помоћи им
да овладају основним вештинама припреме здравих оброка. То може бити забавна
активност како деци тако и родитељима. Навике у исхрани које се усвоје у раном
узрасту носе се кроз цели живот и уколико су погрешне неопходно је уложити
додатни труд и напор да би се промениле у корист очувања доброг здравља.

Извор:
European Day of Healthy Food and Cooking, November 8th;
www.European_Day_of_Healthy_Food_and_Cooking__November_8_sup_th__sup_%20(8).pdf

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs