8.мај Светски дан борбе против рака јајника

Рак јајника (карцином оваријума) је малигни (злоћудни) тумор локализован на ткиву јајника. Најчешће се јавља након 35. године живота. Бројне су теорије o настанку карцинома јајника, али највероватније ова болест настаје као последица више удружених фактора ризика.

Међу факторима који имају утицај на настанак рака јајника важни су:

  • године живота – ризик се повећава са годинама и највећи је после 50. године,
  • претходне малигне болести – рак дојке, јајника или материце у фамилији упућују на повећан ризик – БРЦА 1 и БРЦА 2 гени  – 10-15% карцинома,
  • ризик је већи код жена које нису рађале, које су родиле у каснијој животној доби, и код оних са каснијом менопаузом,
  • утицај хормона – употреба оралне хормонске контрацепције смањује ризик по истом принципу као и трудноћа – жене које су рађале више пута – ређе обољевају,
  • неодговорна и неадекватна исхрана која води у гојазност повећава ризик занастанак болести,

Већина пацијенткиња, преко 70% случајева, долази на први преглед у узнапредованом стадијуму болести, јер тумори јајника и када досегну знатну величину обично не праве сметње или су оне сасвим незнатне, те се из тог разлога у англо-саксонској литератури карцином јајника са правом назива –  „silent killer“- тихи убица.

Најчешћи симптоми карцинома јајника су:

  • мука и туп бол у доњем делу стомака,
  • сметње у исхрани и варењу, надутост и повећање обима стомака
  • опстипација и болност приликом велике нужде
  • слабост, малаксалост, губитак апетита
  • крварење у постменопаузи и неуредна крварења у репродуктивној доби

 

Шта можете учинити да смањите ризик за настанак рака јајника?

Не постоји познат начин да се спречи ова болест, али одређени поступци су повезани са мањом шансом за добијање рака јајника. Ту спадају:

– Употреба  пилула за контролу рађања пет или више година.

– Подвезивање јајовода (везивање јајовода), уклањања оба јајника или хистеректомије (операција у којој се уклања материца, а понекад и грлић материце).

– Порођај

– Дојење. Неке студије сугеришу да жене које доје годину дана или више могу имати скромно смањен ризик од настанка рака јајника.

 

Шта можете да урадите да на време откријете рак јајника?

 

Обратите пажњу на своје тело и уколико  приметите било какве промене у свом телу које нису нормалне за вас и могу бити знак рака јајника, разговарајте са својим лекаром о томе. Питајте свог лекара да ли треба да урадите дијагностички тест, као што је ректовагинални преглед карлице, трансвагинални ултразвук или CА-125 крвни тест ако имате било какве необјашњиве знаке или симптоме рака јајника. Ови тестови понекад помажу да се открије или искључи рак јајника.

 

Како се лечи рак јајника?

Лечење рака јајника обично укључује комбинацију операције и хемотерапије. Ако ваш лекар каже да имате карцином јајника, јајовода или примарни перитонеални карцином, затражите да вас упути гинеколошком онкологу – лекару који је обучен за лечење карцинома женског репродуктивног система.

Превенција је најбољи начин да се карцином јајника открије на време и зато редовни прегледи и едукација имају пресудан значај. Од кључне важности за све оболеле од ове врсте карцинома је и доступност иновативних терапија, у чему највећу улогу имају здравствене институције.

 

Извор: Center for Desease Control and Prevention; How is ovarium cancer treated; www.cdc.gov/cancer/ovarian/basic_info/treatment.htm

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs