21-28. новембар – Европска недеља тестирања

Тестирај – Лечи – Заштити

 

У периоду од 21-28. новембра у Европи се обележава Европска недеља тестирања на Хив и Хепатитисе. Иницијатива за обележавање Европске недеље тестирања (ETW) је покренута иницијативом ЕуроТЕСТ 2013. године као начин да се створи заједничка европска иницијатива за подизање свести о предностима правовременог  тестирања на ХИВ. Овогодишњи слоган  обележавања ове недеље носи назив: Тестирај, Лечи, Заштити, са циљем подршке текућем дијалогу између свих партнера у заједницама како би се:

-Подстакли људи који би могли бити изложени ризику од ХИВ-а, хепатитиса и/или СПИ да се тестирају.

-Подстакли здравствени радници да понуде интегрисано тестирање на ХИВ, хепатитис и/или СПИ као део рутинске неге у одређеним окружењима и условима (у складу са актуелним европским смерницама)

-Подржале и ујединиле организације и заједнице да повећају приступ интегрисаном тестирању на ХИВ, хепатитис и СПИ колико год је то могуће.

Важно је да  особе са ризиком од ХИВ-а, вирусног хепатитиса и/или СПИ сазнају за своју инфекцију што је пре могуће. Данас напредак у лечењу ХИВ-а значи да људи који живе са ХИВ-ом могу дуго да живе здраво ако им се болест дијагностикује на време, док они са СПИ могу да се излече. Када се људима дијагностикује ХИВ и/или хепатитис касно, мања је вероватноћа да ће добро реаговати на лечење и већа је вероватноћа да ће имати здравствене и/или компликације повезане са лечењем. Поред тога, сексуално преносиве инфекције често немају нити показују симптоме, па многи нису свесни да могу имати СПИ која може изазвати озбиљне здравствене последице. Касна дијагноза ХИВ-а, вирусног хепатитиса и СПИ такође представља ризик од потенцијалног даљег преношења на друге. Тестирање је први кључни корак на путу неге. Када се особа тестира, може да добије додатне услуге подршке, укључујући, али не ограничавајући се на превенцију, саветовање, итд. Поред тога, интегрисано тестирање или тестирање на више од једне инфекције у време пружања услуге такође је начин да се повећа тестирање покривеност и побољшање ефикасности услуга.

Кључне популације за тестирање на ХИВ укључују: Мушкарце који имају секс са мушкарцима, особе  које ињектирају дрогу и људе који користе дрогу, сексуалне раднике, мигранте (укључујући особе које потичу из земље са високом учесталошћу) и мобилно становништво, затворенике, транс особе. Кључне популације за тестирање особа са већим ризиком за хепатитис су исте као оне за ХИВ и СПИ.  У особе са повећаним ризиком да живе са недијагностикованим хепатитисом спадају: пацијенти који су  на дуготрајној хемодијализи, особе које су примиле крв крвне производе или органе пре него што је спроведен скрининг на хепатитис Ц, или где скрининг још увек није широко распрострањен, здравствени  радници.

 

Извор: Europing Testin Week; TEST.TREAT.PREVENT. www.testingweek.eu/about-european-testing-week/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs