Formirana Stručna komisija u Zavodu za javno zdravlje Šabac radi utvrđivanja činjeničnog stanja u vezi sa spornim laboratorijskim izveštajem

Povodom objave na društvenim mrežama o „pogrešnoj dijagnozi hepatitisa B“ u Zavodu za javno zdravlje Šabac, u Zavodu je formirana Stručna komisija radi utvrđivanja činjeničnog stanja u vezi sa spornim laboratorijskim izveštajem.

 

Važno je istaći kao opštu informaciju da rezultat serološke analize koja se unosi u Izveštaj o ispitivanju,  ne predstavlja dijagnozu, kao i da najbolji testovi i metode mogu dati lažno pozitivne i lažno negativne rezultate. Ponavljanje analiza i dodatne analize mogu zatražiti lekari kao što su mikrobiolog, ukoliko ima nedoumica u vezi  postupka uzimanja i pripreme biološkog materijala ili metode izvođenja, kao i klinički lekar koji može i treba da zahteva ponavljanje analize sa novim uzorkom, kako u Zavodu ili drugim referentnim ustanovama.

 

Takođe, svaki pacijent ima mogućnost da se u Zavodu za javno zdravlje Šabac obrati doktoru mikrobiologu, rukovodiocu Službe, kao i direktoru ustanove, ukoliko je to potrebno, radi konsultacije ili radi rešavanja bilo kojih nedoumica, koja uključuje mogućnost da se serološka analiza ponovi ukoliko postoji takav predlog lekara.

 

U Zavodu za javno zdravlje Šabac se nastavlja postupak utvrđivanja svih dodatnih okolnosti u vezi sa nastalom situacijom.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs