Сваки шести тестирани има ХПВ у Шапцу! Зато је уведено вакцинисање средњошколаца и викендом!

До почетка марта у општинама Мачванског округа против ХПВ (хуманог папилома вируса) комплетно је вакцинисано 1.200 деце, а око 1.500 је примило прву дозу вакцине. У Заводу за јавно здравље у Шапцу оцењују да очито још није развијена свест да је ова вакцина “ударно оружје” против инфекције.

– Очекујемо да родитељи обезбеде својој деци здраву будућност. Да њихове ћерке никада не добију карцином грлића материце, а да дечаци не оболе од карцинома и многобројних болести које изазива ХПВ. Потребно је да сваки родитељ зна да ће бити одговоран ако његово дете оболи од болести које изазива ХПВ – рекао је др Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље у Шапцу.

Због пласирања нетачних информација, како је рекао, важно да се млади људи упознају где могу да добију тачне информације о првенцији и заштити свог здравља.

За ученике 12 средњих школа у Мачванском округу лекари из Завода за јавно здравље су организовали предавања о опасностима ХПВ инфекције, репродуктивном здрављу и значају ХПВ вакцине. Очекује се да они који су присуствовали предавањима као едукатори информације и стечена знања пренесу друговима и другарицама и тако допринесу здравственом просвећивању вршњака.
Покренута је акција”ХПВ – сваки дан” па од недавно на пункту Службе за здравствену заштиту деце Дома здравља”Др Драга Љочић”, вакцина може да се прими свакодневно и викендом од 8 до 19 часова.

– Ова акција ће трајати до краја априла. Деца старија од 15 година могу самостално да се јаве и вакцинишу, а млађа од 15 година треба да дођу у пратњи родитеља – рекли су у Заводу за јавно здравље.

Предложиће и да се у домовима здравља у преосталих седам општина Мачванског управног округа вакцинација против ХПВ вируса обавља свакодневно.

Директор Вујковић је истакао да се на ХПВ вирус у Заводу за јавно здравље тестирало 235 Шапчана, од којих је 40 одсто имало позитиван налаз на присуство ХПВ вируса, а поједини и на присуство више типова овог вируса.
– У лабораторијама наше установе раде се и анализе генотипизације вируса и свака особа може да да се тестира и тако правовремено открије могуће присуство вируса – каже Вујковић.

„Информер” Изворни текст доступан на линку

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs