Конференција за новинаре 12.05.2020. у свечаној сали ЗЈЗ Шабац

У Свечаној Сали ЗЈЗ Шабац одржана је прва конференција за новинаре након што је укунуто ванредно стање. Тема конфренције за новинаре је било најављивање обележавања Европске недеље јавног здравља као и представљање актуелне епидемиолошке ситуације, као и противепидемијских мера које је наша установа спровела у периоду ванредног стања на Мачванском округу.

Oва конференција за медије је преношена уживо преко званичног фејсбук налога наше установе

ВД Директор ЗЈЗ Шабац МСц. др Бранко М. Вујковић је искористио прилику да честита Међународни дан медицинских сестара, које чине кључне носиоце здравствене заштите и главни стуб поред лекара у борби против Ковид-19. Такође је нагласио да је oвогодишње обележавање Европске недеље јавног здравља фокусирано на пет кључних тема јавног здравља:

– Промоција јавног здравља кроз глобалне јавноздравствене циљеве

– Примарна здравствена заштита у дигиталној ери

– Ментално здравље

– Једнако здравље за све

– Здравље у старијим годинама.

У складу са тим ЗЈЗ Шабац објављује серију стручних ауторских текстова др Сретена Вићентића специјалисте и субспецијалисте психијатрије на тему стреса, који представља важан јавноздравствени проблем нарочито у периоду пандемије.

Др Драгана Радојчић, начелник Центра за контролу и превенцију болести је дала приказ дневног извештавања о кретању обољевања и умирања од Ковид-19 на Мачванском Округу.

ВД ЗЈЗ Шабац МСц. др Бранко М. Вујковић је изразио велику захвалност стручном тиму ЗЈЗ Шабац који је имао кључну улогу у борби против Ковид-19 на Мачванском округу, али исто тако са поносом истакао одговорност и бригу о сопственом здрављу које имају становници Мачванског округа и који су поштујући мере Кризног штаба Републике србије и наше установе, заслужни што на Мачванском округу није дошло до ескалације епидемије.

ВД ЗЈЗ Шабац МСц. др Бранко М. Вујковић је изнео податак о активностима ЗЈЗ Шабац које су реализоване у периоду од проглашења пандемије Корона вируса, и које су имале за циљ да информишу становништво о Ковид-19 и свим неопходним превентивним мерама. Припремљена су 22 стручна текста са циљем информисања јавности о Ковид-19 и мерама превенције, 8 постера на тему како се заштити од Корона вируса, на друштвеним мрежама је објављено 184 инфорнације. У писаним медијима је објављено 26 чланака.

Укупно смо спровели 58 хигијенско-епидемиолошких надзота, а издали 54 упутства са мерама локалним штабовима и здравственим установама, истакао је Др Вујковић.

Наш Одсек за ДДД дезинфиковао је више од 20.000 м2, и обучио 32 лица за примену мера дезинфекције.

2973 узорака је узорковано на територији Мачванског округа, а до сада је Завод за јавно здравље Шабац узорковао 1238 узорака. Након обуке од стране наше установе 115 здравствених радника у здравственим установама са територије Мачванског округа узорковало је 1735 узорака. Претходна седмица од 04.05.-10.05.2020. нам је била рекордна, и тада је узорковано 974 узорака, од којих је наша установа узорковала 340.

Број оболелих на 100.000 становника, тзв. стопа инциденције на територији Мачванског округа износи 46,4 оболела на 100.000 становника, док је у Србији 144.8 на 100.000 становника. Највиша стопа је у Шапцу, а износи 64,9 / 100.000, док у Богатићу немамо регистрованих оболелих. Највише су оболевали мушкарци просечне старости 47 година, а жене старе 51 годину.

На питање новинара да ли је било проблема у раду ЗЈЗ Шабац током пандемије и каква је била сарадња са другим кризним штабовима и Окружним кризним штабом ВД ЗЈЗ Шабац МСц. др Бранко М. Вујковић је рекао да квалитет сарадње са локалним и окружним кризним штабовима најбоље показују постигнути резултати и ситуација у којој је сачувано здраље становника Мачванског округа. Стручњаци ЗЈЗ Шабац су активно учествовали у раду свих кризних штабова као и Окружног кризног штаба. Такође се захвалио и одговорним представницима медија који су на коректан начин пратили активности ЗЈЗ Шабац и информисали јавност. Истакао је да су постојали и представници медија који су покушавали да својом активношћу унесу неповерење грађана у здравствене институције. ВД ЗЈЗ Шабац МСц. др Бранко М. Вујковић је такође истакао, да му није било јасно понашање Команданта Штаба Града Шапца господина Набојша Зеленовић, и политичка кампања у којој је износио неистине о раду државних органа.

Др Драгана Радојичић је најавила реализацију Националне студије серопреваленције у организацији Медицинског факултета у Београду, у нардном периоду, на територрији Мачванског округа.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs