Mere prevencije COVID19

Kako se zaštiti od infekcije COVID-19?

Šta je COVID-19?

COVID19 identifikovan je u Kini 2019. godine i predstavlja novi soj koronavirusa koji nije bio poznat u ljudskoj populaciji.

Koliko traje inkubacija bolesti?

Inkubacija bolesti (vreme od unošenja virusa u organizam do pojave simptoma bolesti) traje od 2 do 14 dana (u proseku 5 dana).

Koji su simptomi COVID -19?

Lakši oblici bolesti mogu ličiti na prehladu (povišena telesna temperatura, slabost, bolovi u mišićima). Teži oblici bolesti se manifestuju upalom pluća sa povišenom telesnom temperaturom, kašljem i otežanim disanjem. U najtežim slučajevima, može doći do šoka, akutnog respiratornog  sindroma i smrtnog ishoda. Prema dosadašnjim podacima smrtnost među obolelima je oko 3% ali zavisi od uzrasta, komorbiditeta i drugih činilaca.

Kako se prenosi COVID-19 ?

Virus COVID 19 se interhumano prenosi kapljičnim putem, udisanjem kapljica koje je zaraženi izbacio prilikom kašlja ili kijanja (slično gripu). Moguć je prenos i direktnim kontaktom. Ispituju se i drugi mogući putevi prenošenja ovog virusa. Smatra se da je zaraženi čovek najzarazniji dok ima simptome bolesti (kašalj, kijanje).

 Ko ima povećan rizik da oboli od COVID-19?

Od COVID -19 mogu oboleti svi bez obzira na uzrast. Teži oblik infekcije sa upalom pluća i tešku akutnu respiratornu bolest do sada su većinom imale starije osobe (>65 godina), lica sa hroničnim bolestima i oslabljenim imunitetom. Zdravstveni radnici i članovi porodice koji leče i neguju pacijente su zbog velike izloženosti virusu u povećanom riziku da se inficiraju.

Mere Prevencije

 • Savetuje se odlaganje putovanja u zemlje sa intenzivnom transmisijom virusa kao i lokalnom transmisijom bolesti a prema izveštajima koji se ažuriraju svakodnevno na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije i sajtu SZO https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports
 • To se posebno odnosi na starije od 60 godina, lica sa hroničnim bolestima i oslabljenim imunitetom.
 • Ne preporučuje se testiranje na virus COVID -19 zdravih putnika povratnika koji su putovali u zemlje u kojima je bilo registrovanih slučajeva bolesti COVID-19.
 • Naši građani koji doputuju iz Italije, Kine, Južne Koreje, Irana i Švajcarske dve nedelje će boraviti u svojoj kući uz nadzor epidemiologa, dok je strancima iz tih država privremeno zabranjen ulazak u našu zemlju
 • Na sajtu Zavoda za javno zdravlje Šabac objavljeni su brojevi telefona pripravnih epidemiologa  za pitanja građana o korona virusu.
 • Ukoliko ste se vratili iz područja pogođenih epidemijom,potrebno je da tokom dve nedelje od povratka ograničite svoje kretanje i smanjite kontakte sa drugim licima na minimum. Ukoliko dobijete povišenu telesnu temperaturu i simptome slične gripu, javite se telefonom na brojeve telefona naznačene na sajtu Zavoda za javno zdravlje Šabac gde ćete dobiti dalje instrukcije. Nemojte ići nenajavljeno u zdravstvene ustanove!
 • Na putu ali i u svakodnevnom životu, potrebno je striktno pridržavati se svih mera prevencije respiratornih infekcija (u nastavku teksta).
 • Mere prevencije respiratornih infekcija podrazumevaju izbegavanje kontakata sa osobama koje imaju znake i simptome prehlade ili oboljenja sličnog gripu (držati odstojanje veće od 1 metra), izbegavanje masovnih okupljanja i boravka  u zatvorenom prostoru gde boravi veliki broj osoba, pojačana i česta higijena ruku  (pranje ruku vodom i sapunom minimum 20 sekundi a kada to nije moguće, korišćenje alkoholnih preparata za dezinfekciju ruku). Ukoliko sami imate znake respiratorne infekcije, nemojte boraviti u zatvorenom prostoru gde se nalazi veliki broj osoba,  prilikom kašljanja i  kijanja pokrijte nos i usta papirnim maramicama, a nakon upotrebe maramicu odmah bacite u korpu za otpatke, a ruke odmah operite ili dezinfikujte. Nošenje maski se prvenstveno preporučuje bolesnim osobama u kontaktu sa drugim ljudima. Ukoliko ste bolesni ili ste u riziku od težih oblika bolesti, a   neizbežno je da budete na mestu zajedno sa velikim brojem ljudi (čekaonice, pošte, aerodromi, železničke i autobuske stanice) savetuje se nošenje maski preko usta i nosa, koje se menjaju čim postanu navlažene.
 • Naši građani koji doputuju iz Italije, Kine, Južne Koreje, Irana i Švajcarske dve nedelje će boraviti u svojoj kući uz nadzor epidemiologa, dok je strancima iz tih država privremeno zabranjen ulazak u našu zemlju.
 • Građani Srbije koji se vraćaju iz Italije, Kine, Južne Koreje, Irana i Švajcarske, područja sa intenzivnim širenjem koronavirusa, moraće da provedu 14 dana u samoizolaciji, a stranim državljanima koji dolaze iz pomenutih zemalja privremeno je zabranjen ulazak u Srbiju.

 

 

 

 

 

REFERENCE:

 1. Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Preuzeto:https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
 2. Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Preuzeto sa: https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china/questions-answers
 3. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Preuzeto sa: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html

 

 

 

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs