ЈУН – НАЦИОНАЛНИ МЕСЕЦ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Ментално здравље је део општег здравља и дефинише се као “стање добробити у којем појединац остварује своје потенцијале, може да се носи са нормалним животним стресом, може да ради продуктивно и плодно и способан је да доприноси заједници” (Brlas S, & Gulin M, 2010; SZO). Премa Светској здравственој организацији „нема здравља без менталног здравља“. Ментално здравље представља један од приоритета јавног здравља, с обзиром на оптерећење које ментални поремећаји узрокују  у здравственом, социјалном и економском смислу, а у нашој земљи се од 2022. године месец јун обележава као Национални месец менталног здравља. У Србији је урађена прва Национална студија о процени менталног здравља, а резултати показују да у овом тренутку 15,2 одсто становништва испуњава критеријуме неког психичког поремећаја,

Промоција менталног здравља и превенција менталних поремећаја и болести је саставни део Агенде одрживог развоја усвојене од стране Генералне скупштине Уједињених  Нација 2015. године, а један од циљева је да се до 2030. године за трећину смањи превремени морталитет од хроничних незаразних болести кроз превенцију и терапију, као и промоцију менталног здравља и благостања. Промоција менталног здравља укључује акције  и коришћење стратешке комуникације за изградњу мрежа, ангажовање заинтересованих страна, повећану писменост о менталном здрављу и промену понашања.

 

Савети који вам могу помоћи да унапредите своје ментално здравље:

 1. Покрените своје тело. То је одличан начин за ослобађање нагомилане енергије и смањење нивоа хормона стреса попут адреналина и кортизола. Чак и релативно кратки периоди физичке активности могу имати позитиван утицај. Било да је у питању шетња, вожња бициклом, рад у башти или друга активност посветите јој се у потпуности, удаљите се од екрана и „искључите“ бар на неко време из окружења које очекује да сте „увек укључени и доступни“.
 2. Довољно спавајте и одмарајте се. Спавање утиче на наше физичко и ментално здравље, а када смо превише заузети или под стресом често долази до поремећаја спавања. Немојте заборавити да довољно сна окрепљује организам.
 3. Храните се правилно. Свакодневно конзумирање здравих и хранљивих намирница уз адекватан режим исхране може учините да се осећамо боље. Здрава исхрана подиже ниво енергије, одржава наше тело здравим и има позитиван утицај на ментално здравље.
 4. Пронађите начин да се одвојите од стреса. Када анксиозност расте, може вам бити тешко да мислите на било шта друго. Међутим, упражњавање активности које помажу да се психички изместите од стреса попут јоге, медитације или вођења дневника може вам помоћи да се опустите и средите мисли.
 5. Дајте приоритет времену за опуштање на исти начин на који бисте дали приоритет неким пословним обавезама. Одвојите време за ствари у којима уживате. Немојте их одлагати.
 6. Негујте добре односе и повежите се са другима. Повезаност са другима је оно што нас изграђује и одржава јаким. Бити део групе и делити заједничка интересовања пружа осећај припадности – информишите се о спорту, музици, волонтерским или друштвеним активностима на локалном нивоу.
 7. Изградите самопоуздање. Учење побољшава менталнe способности, а прихватање нових изазова може допринети самопоуздању. Научите нешто ново и негујте оно у чему сте добри.
 8. Осећајте се удобно у својој кожи. Свако је јединствен. Знајте ко сте и шта вас чини срећним. Будите поносни на себе.
 9. Идентификујте знаке упозорења, на пример, дрхтање руку, стезање у грудима и узнемиреност могу бити знаци стреса или анксиозности. Препознавање симптома може помоћи да направите први корак у решавању проблема.
 10. Потражите помоћ када вам је потребна. Свима је потребна подршка с времена на време. Разговор са чланом породице, пријатељем, особом од поверења може донети велико олакшање.
 11. Знајте када да потражите стручну помоћ. Када се симптоми не могу „обуздати“, време је да потражите стручну помоћ од стране здравствених радника и сарадника. Немојте одлагати.

Извор:

-ИЗЈЗ Војводине; Јун национални месец менталног здравља; https://izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-4175

-Градски завод за јавно здравље Београд;Ментално здравље као приритет; https://www.zdravlje.org.rs/index.php/aktuelne-vesti/1093-mentalno-zdravlje-kao-prioritet

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs