Mobilni mamograf iz donacije B 92 nastavio rad u funkciji organizovanog skrininga raka dojke na teritoriji Mačvanskog okruga

Mobilni mamograf,  donacija Fonda B 92, 11. januara 2016. godine nastavio je svoj rad u skladu sa Planom programa Ministarstva zdravlja – organizovani skrining raka dojke u Republici Srbiji.

Mobilni mamograf  će u skladu sa Planom sprovođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke,  raditi na teritoriji opština mačvanskog i kolubarskog okruga, u kojima zdravstvene ustanove ne poseduju mamografe za obavljanje ovih preventivnih pregleda.

Mobilni mamograf će tokom januara biti dostupan za preglede žena opštine Koceljeva i područja rada doma zdravlja Koceljeva.

Pripreme za početak rada Mobilnog mamografa sprovodio je Institut za medicinu rada “Dr Dragomir Karajović” u čijem je sada vlasništvu mobilni mamograf, u saradnji sa Kancelarijom  za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije. Podršku na teritoriji mačvanskog okruga tokom priprema i u izveštavanju i praćenju pruža Zavod za javno zdravlje Šabac.

U sprovođenju programa aktivno učestvuju svakodnevno  Dom zdravlja Koceljeva i predstavnici uprave opštine Koceljeva, kako u prijemu i praćenju žena koje se pozivaju na preglede, tako i u obaveštavanju i orgaizovanju prevoza do mesta gde je postavljen mobilni mamograf.

Finansijska sredstva za nastavak rada mobilnog mamografa obezbedilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Podršku radu u stručnom delu pružaju Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i Opšta bolnica Šabac.

          Planirano je da u narednih mesec dana, tačnije do 9. februara mobilni mamograf obavi preglede oko 1800 žena. Nakon boravka u Koceljevi mobilni mamograf prelazi u opštinu Vladimirci.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs