Недеља подизањa свести о грипу 5. – 9. oктобар

WHO (регионална канцеларија за Европу) промовише од 5.- 9. октобра
недељу подизањa свести о значају вакцинације против грипa.

Обележавање ове недеље има за циљ да промовише вакцинацију против грипа.
Covid-19 је и даље присутан у популацији, и та чињеница повећава потребу за вакцинацијом против сезонског грипа која утиче на смањење могућности за настанак тежих форми болести са неповољним исходом.
Циљ ове кампање је да људи широм региона доносе правилне одлуке о томе да се заштите од обољевања од грипа и на тај начин:

  • смањују обољевање, умирање и оптерећење здравственог система,
  • смањују пораст отпорности на антибиотике.
    Кампања промовише вакцинацију најризичнијих група становништва, првенствено здравствених радника и старијих особа. Здравствени радници су у великом ризику да оболе од Covid-19 а старији људи имају већу могућност да развију тежу форму болести.
    У склопу својих редовних активности Завод за јавно здравље Шабац започео је вакцинацију против грипа на теритроији Мачванског округа. 18960 четворовалентних вакцина против грипа дистрибуирано је свим здравственим установама са територије наше надлежности.
    У складу са Правилником о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести спроводи се обавезна имунизација лица у посебном ризику – трудница; старијих од 65 година; особа са одређеним хроничним болестима; чланова породице болесника у повећаном ризику од компликација код којих је контраиндиковано давање вакцине; као и према епидемиолошким индикацијама – код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима; код деце, омладине и старих лица смештених у социјално-здравственим установама и код лица запослених у тим установама.
    Подршку вакцинацији против вируса грипа дао је и ВД директор наше установе МСц. др Бранко М. Вујковић.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs