Постављена нова најмодернија аутоматска мерна станица за мерење квалитета ваздуха у Шапцу

У оквиру Плана унапређења мониторинга квалитета ваздуха постављена је нова најмодернија аутоматска мерна станица за мерење квалитета ваздуха у Шапцу, у Поп Лукиној улици поред Ватрогасног дома.

Директор наше установе др Бранко М. Вујковић захвалио се градоначелнику Шапца др Александру Пајићу на подршци у реализацији пројекта, као и Сектору за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова на одобрењу за постављање аутоматске мерне станице поред њиховог објекта.

 

„Пројекат унапређења мониторинга квалитета ваздуха, који је Завод за јавно здравље Шабац израдио 2021. године подразумевао је поред аутоматске мерне станице и реализацију неких нових мерних места, као што је мерно место на Чавићу и Бенска Бара. Постављена је и полуаутоматска мерна станица за мерење ПМ честица на Чавићу и нови семплери на локацији Бенска Бара.Ово ће омогућити нашим стручњацима да боље локализују изворе загађења и да у складу са тим Град и Градска управа могу да предузимају даље кораке у побољшању енергетске ефикасности озелењавања, али и искључење свих фосилних горива у деловима града где је то загађење доминантно.
Најважнији искорак је у брзини извештавања, до сада су наше лабораторије могле на недељном нивоу да известе о квалитету ваздуха, док ћемо сада моћи да дамо јасне здравствене препоруке свим грађанима Шапца у периодима када је прекомерно загађење. Наши стручњаци су одлично и одговорно обављали свој посао и у претходних 40 година, али циљ је био убрзати процес, проширити параметре и мрежу мерних места. Сви грађани ће без обзира на ниво писмености моћи да путем апликације Шабац-Еко добију јасне и прецизне препоруке шта смеју, а шта не, да раде”. – истакао је директор Завода за јавно здравље Шабац др Бранко М. Вујковић.

Овим поводом др Бранко М. Вујковић позвао је све грађане да се јаве на конкурс који ће бити расписан током следеће недеље за идејно решење портала Шабац- Еко.
Очекује се да портал и апликација у пуном капацитету грађанима буду доступни од 1. августа, када ће мерење у реалном времену и извештавање о европском индексу квалиета ваздуха бити доступно за све грађане Шапца.

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs