Шеф одељења: дипл. биолог Снежана Теодоровић, спец. микробиологије хране
Одељење санитарне микробиологије обавља:
- микробиолошко испитивање вода (вода за пиће,водоводска и бунарска вода,флаширана вода,базенска вода, површинска,отпадна и подземна вода)
- микробиолошко испитивање животних намирница и предмета опште употребе (средства за одржавање личне хигијене и улепшавање лица и тела, дуванске прерађевине и прибор за једнократну употребу за јело и пиће)
- контролу брисева на бактериолошку чистоћу са руку запослених који долазе у контакт са храном, предмета (инструмената, посуђа, прибора) и радних површина
- обезбеђује потребне хранљиве микробиолошке подлоге за култивацију болесничког материјала, као и хранљиве подлоге за рад у санитарној микробиологији
- обезбеђује потребно стерилно посуђе и друге материјале
- прати све параметре система квалитета у микробиолошкој лабораторији
- контролише стерилност и фертилност хранљивих микробиолошких подлога
- биолошку и хемијску контролу суве стерилизације и стерилизације у аутоклаву
Целокупан биохазардни отпад из лабораторије излази деконтаминиран методом у аутоклаву.
У циљу потврде валидности резултата испитивања лабораторија учествује у међулабораторијским испитивањима (ЛГС стандардс-Профициенци тестинг, УК, Ептис…). Одељење спроводи и едукацију и стручно усавршавање здравствених радника и сарадника.
Лабораторија је акредитована у складу са захтевима SRPS/ISO/IEC 17025:2017.
Радно време: 07-20 часова