Odjavljena epidemija malih boginja na području Mačvanskog okruga

U periodu od 12. decembra 2017. do 8. maja 2018. godine ukupno je obolelo 45 osoba, a 31. maja 2018. godine stekli su se uslovi za odjavu poslednje epidemije morbila.

Registrovane su tri epidemije morbila: u Lipolistu (5 obolelih), Mehovinama (3 obolelih) i na teritoriji opština Šabac, Vladimirci, Bogatić i Koceljeva (37 obolelih).

          Sa područja opštine Vladimirci (Mehovine, Provo, Beljin, Jazovnik) je 9 osoba. Na teritoriji opštine Šabac evidentirano je 32 obolelih osoba (Šabac, Lipolist, Majur, Krivaja, Grušić, Bogosavac, P. Pričinović, Jelenča, Mala Vranjska).  Na teritoriji opštine Bogatić registrovana su dva slučaja oboljenja (M. Metković i Badovinci). Na području opštine Koceljeva (Šabačka Kamenica i Bresnica)  evidentirane su dve obolele osobe.

        Među obolelim dominiraju odrasli (30), a dečijem uzrastu pripada 15 obolelih. Po uzrastu najviše je obolelih osoba (12) u dobnoj grupi od 30 do 40 godina. U dobnoj grupi od 40 do 50 godina je 8 obolelih osoba.  Dece do 1 godine obolelo je 10. Obolelo je jedno novorođenče od mesec dana pošto je i njegova majka obolela od morbila.Većina obolelih (42) su nevakcinisani ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Dve osobe nepotpuno vakcinisane, a samo jedna osoba primila je dve doze vakcine (od poslednje doze vakcine prošlo je 21 godina).

          Kod većine obolelih Morbili su potvrđeni u Institutu za virusologiju i seroligiju Torlak”.

 

                                                            Centar za prevenciju i kontrolu bolesti

 

*Apel roditeljima koji nisu svoju decu vakcinisali prema kalendaru vakcinacije da se obrate svom izabranom pedijatru i to sad obave.

 

*Imunizacija je jedana od najefikasnijih mera zaštite od zaraznih bolesti.

 

Morbili na teritoriji Mačvanskog okruga

u periodu od 12.12.2017. do 8.5.2018. godine

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs