Препоруке за понашање у периоду ниских температура

Зимско време са пратећим ниским температурама, падавинама и ветром често са собом носи ризик од настанка различитих здравствених проблема међу којима се могу јавити и посебна стања која захтевају хитно збрињавање, а то су смрзавање или хипотермија, као опште стање, и промрзлине, локалне промене на изложеним деловима тела.
Једини сигуран начин спречавања промрзлина и потхлађивања је ограничење времена које проводите напољу пo изузетно хладном времену.  Уколико планирате дужи боравак напољу понесите са собом хитне потрепштине (воду, енергетске штанглице, прибор за прву помоћ) у случају да се не можете вратити брзо колико сте планирали.

Правилно одевање је обавезно!

  • Обуците вишеслојну одећу, коју можете додати или скинути по потреби.
  • Изложене делове тела- образе, нос, уши, прсте, заштитите шалом, капом и рукавицама (рукавице са топлотном изолацијом, најбоље са спојеним прстима и одвојеним палцем). Дебља капа од вуне или материјала отпорних на ветар која прекрива уши је најбољи избор. При екстремној хладноћи преко лица ставите шал или маску. Они ће штитити ваше лице и нос од хладноће, а уједно ће загревати ваздух који удишете.
  • Обућа коју носите не сме да буде тесна, нити превише чврста, посебно у делу где се налазе прсти; треба дa има добру топлотну изолацију и да не пропушта воду. Треба да буде довољно дубока, односно да прекрива глежњеве како у њих не би упадао снег, јер се влажни делови тела брже смрзавају.
  • Пожељно је да обучете два пара чарапа. Доњи пар би требало да буде од материјала који упијају влагу, а спољни је пожељно да буде од вуне. Грејачи за стопала су такође добар избор, али треба водити рачуна да не буду превише гломазни, како не би стезали ноге у чизмама јер тиме ометају циркулацију.

Крећите се!
Ако останете у покрету док боравите напољу, ваша циркулација ће бити боља и помоћи ће вам да одржите телесну топлоту. Ипак, пазите да не претерате како бисте чували енергију која ће вам требати на хладноћи.
Не потцењујте утицај хладног ветра!
Јак ветар утиче на организам да брже губи топлоту, чак и када термометар не показује изузетно ниске температуре.
Не игноришите укоченост или утрнулост прстију!
Потребно их је одмах загрејати (на пример, ставити руке испод пазуха или на стомак).
Немојте без потребе дуго боравити на хладноћи!
Склоните се од хладноће на сваких сат времена и попијте неки топли напитак, промените одећу уколико је влажна.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs