27. април Међународни дан подизања свести о штетном дејству буке

Међународни дан подизања свести о штетном дејству буке  установио је 1996. године Центар за слух и комуникацију како би се подигла свест и едуковала јавност о штетном утицају буке на слух, здравље и квалитет живота.

Утицај на слух

Бука је један од водећих узрока губитка слуха међу 466 милиона људи широм света који живе са умереним до тешким губитком слуха. Док излагање буци може оштетити слух људи било ког узраста, истраживања су показала да су млади све више изложени ризику од губитка слуха због прегласног слушања музике. СЗО процењује да је 1,1 милијарда младих (узраста од 12-35 година) у опасности од губитка слуха због излагања буци у рекреативним окружењима. Једна од примарних сврха Међународног дана подизања свести о штетном дејству буке је да информише људе да, иако је губитак слуха изазван буком трајан, да га је могуће спречити предузимањем једноставних корака.

Колико је гласно прегласно?

Већина звукова којима смо свакодневно изложени је на безбедном нивоу слушања. Одређени звуци у нашем окружењу могу премашити безбедне нивое и изазвати оштећење нашег слуха. Чак и слушање музике са слушалицама за уши може оштетити структуре у унутрашњем уху ако је јачина звука превисока. Јединица која се користи за мерење интензитета звука околине је децибел (dB). Што је звук јачи, то ће мање времена бити потребно за губитак слуха. Понављано ударање звучног притиска о нервна влакна може у почетку изазвати привремено оштећење, а на крају и трајно оштећење слуха. Оштећење ових ћелија изазива трајни губитак слуха.

Бука повећава ризик од тинитуса

Изложеност гласној буци такође може изазвати тинитус – зујање, или пиштање у ушима или глави. То је фантомска слушна перцепција када нема спољашњег звука. Тинитус може да нестане током времена, али се понекад може наставити као повремени или стални симптом током целог живота особе. Бука је један од водећих узрока тинитуса. Понекад настаје као резултат једног, веома гласног догађаја, или као резултат серије излагања гласним догађајима.

Знакови упозорења о губитку слуха изваним буком

Губитак слуха изазван буком се кумулира током животног века. Често, када особа схвати да постоји губитак слуха, већ је касно. Постоје одређени рани знаци упозорења који указују на то да може постојати проблем. Ако након бучног доживљаја осетите зујање у ушима непосредно након излагања буци, и/или благо пригушивање звукова, што отежава разумевање људи, уши вам дају знаке упозорења. Кад год имате овакве проблеме са слухом, препорука је  да посетите аудиолога који може да процени ваш слух, реши све проблеме и помогне вам да заштитите слух који имате.

Проблем који многи људи игноришу је да је губитак слуха услед излагања буци потпуно спречив. Ако користите адекватну заштиту слуха или избегавате окружења која су превише бучна, нећете развити губитак слуха изазван буком.

3 корака до доброг слуха

Ограничите излагање буци. Изложеност свакодневним звуцима може изазвати трајни губитак слуха ако је јачина превисока. На вама је да заштитите свој слух, па смањите звук, носите заштиту за слух и едукујте своју децу о буци. Прегледајте свој слух. Нека годишњи прегледи слуха буду део вашег годишњег здравственог прегледа.

Коришћење заштите од буке

Када очекујете да ћете бити у бучном окружењу, не заборавите да понесете заштиту за слух да бисте избегли непотребно оштећење слуха. Чепови за уши по мери су идеалан избор за све који су редовно изложени буци, укључујући возаче подземне железнице, грађевинске раднике, посетиоце концерта и путнике авионом и возом. Прилагођена заштита може заштитити ваш слух од буке из околине, а истовремено вам омогућава да учествујете у разговорима. Музичарски чепићи за уши омогућавају ствараоцима музике и онима који их цене да уживају доживотно у музици коју воле. Прилагођене слушалице повећавају задовољство слушања за љубитеље музике који су забринути да слушају музику на свом паметном телефону на безбедном нивоу. Са прилагођеним слушалицама у стилу слушалица, звук из околине је смањен тако да слушалац смањује јачину звука на мање штетан ниво. Губитак слуха изазван буком, иако је трајан, може се спречити. Када се нађете у бучним ситуацијама, удаљите се од извора буке или користите заштиту за слух. Постоји толико много разлога да будете истрајни у смањењу јачине звука због буке, али све се своди на ово: Заштитите свој слух, заштитите своје здравље! Желимо вам свима доживотно здрав слух!

Извор: International voice awernes day; impact of hearing; www.noiseawareness.org/noise-hurts/impact-on-hearing/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs