Први случај пацијента зараженог вирусом западног Нила потврђен је на територији Мачванског округа

Вирус западног Нила, који се преноси убодом зараженог комарца, потврђен је код једног пацијента који је смештен у ОБ „Лаза К. Лазаревић” Шабац.

Грозница западног Нила први пут је регистрована код грађана у Србији крајем јула 2012. године. Од 2012. до 2019. године у нашој земљи регистровано је укупно 1.016 случајева заразе и 98 смртних исхода, званични су подаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јованововић Батут“.
Болест се јавља од 3 до 14 дана након убода комарца.
Већина инфицираних, око 80% нема никакве симптоме, око 20% инфицираних има симптоме сличне грипу, повишену телесну температуру, бол у мишићима и зглобовима, умор, осип по кожи.
Тешка клиничка слика јавља се код мање од 1% пацијената који се заразе овим вирусом. То је неуроинвазивни облик болести, где долази до запаљенских процеса централног нервног система. Овакав облик болести прате симптоми као што су: укоченост врата, јака главобоља, дезорјентисаност, збуњеност и промене у мензалном стању, кома, тремор, конвулзије, слабост мишића и парализа.
Особе старије од 60 година и особе са ослабљеним имунолошким системом су посебно подложне развоју озбиљних симптома.

Важно је напоменути да већина људи који су заражени вирусом Западног Нила, чак и ако развију симптоме, ће имати благу болест и опоравиће се без потребе за посебним медицинским третманом. Међутим, ако сумњате да имате симптоме грознице Западног Нила, посебно озбиљне симптоме, препоручује се да се обратите изабраном лекару како бисте добили одговарајућу дијагнозу и упутства за лечење.
Иако не постоји потпуна гаранција да се можете потпуно заштитити од заразе, постоје кораци које можете предузети како бисте смањили ризик од излагања и ширења овог вируса:
Заштита од комараца: Носите светлију одећу и дугачке рукаве и ногавице како бисте смањили изложеност комарцима. Такође, користите средства против комараца – репеленте.
Боравак унутар простора: Покушајте избегавати боравак напољу у зору и сумрак, када су комарци активни и најактивнији.
Избегавање стајаћих вода: Редовно проверавајте своје двориште и околину како бисте осигурали да нема стајаће воде, јер то може бити идеално станиште за размножавање комараца.
Мреже против комараца: Користите мреже на прозорима и вратима како бисте спречили улазак комараца у ваш дом.
Спречавање ширења вируса: Ако имате вирус Западног Нила, смањите ризик од ширења вируса тако што ћете избегавати убоде комараца док сте заражени. Останите унутар простора и користите репеленте.
Подигните свест: Информишите себе и друге о ризицима од вируса Западног Нила и корацима које можете предузети да се заштитите. То укључује едукацију о симптомима и превентивним мерама.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs