Рак грлића материце и вакцинација против ХПВ вируса

Рак грлића материце је злоћудни тумор, локализован на доњем делу материце окренутом ка вагини, који настаје када се неке ћелије грлића материце измене и почну да се неконтролисано умножавају. Најчешће се јавља између 35. и 50. године живота. Основни фактор ризика је дуготрајана инфекција одређеним типовима Хуманих папилома вируса (ХПВ). Постоји преко 100 типова ХПВ-а, од којих око 40 изазива инфекције слузокоже полних органа код оба пола. Неки од њих узрокују промене у површинским ћелијама грлића материце из којих временом може да се развије рак.
У 99,7 % случајева рака грлића материце постоји ХПВ инфекција! У чак 70% случајева узрочник је неки од високоризичних типова ХПВ-а (16 и 18), који су доказано онкогени!

Симптоми рака грића материце:

Почетни стадијум болести је без симптома.

Симптоми рака грлића материце који се појављују када је рак већ узнапредовао су:

-неправилно абнормално крварење, интерменструално (између циклуса) или  након сексуалних односа.

-бол у леђима, нози или карлици

-замор, губитак тежине, губитак апетита

-Вагинална нелагодност или секрет непријатног мириса

Како се дијагностикује промене ћелија грлића матрице?

ПАПА тест, детекција, и одређивање ХПВ  генотипова су анализе за рано откривање промена на грлићу материце.  У току кратког и безболног гинеколошког прегледа који представља обавезани део годишњег систематског гинеколошког прегледа са грлића материце узима се брис који се затим шаље у лабораторију где се анализира под микроскопом у потрази за измењеним (абнормалним ћелијама).

Превенција

ПАПА тест је најбољи начин да се установе промене на ћелијама грлића које могу водити ка раку и овај тест скоро увек, ако се ради једном годишње, покаже промене пре него што се претворе у рак. Хумани папилома вирус који узрокује рак грлића материце се преноси сексуалним путем. Најбољи начин да се избегне добијање сексуално преносивих инфекцију је да се практикујете сигуран секс, уз коришћење кондома односно механичке баријерне методе контрацепције.

Важно је знати да:

-преглед се не обавља никада за време менструалног циклуса

-два дана пре прегледа не треба користити вагиналете нити имати сексуаклне односе

-ПАПА тест се најпре ради две године за редом а након тога ако су претходна два резултата била нормална , на сваке три године.

Пошто је ХПВ инфекција у групацији полно преносивих инфекција, а истовремено једна од ретких чије се преношење не штити увек кондомима, примарна заштита је вакцинација адолесценткиња

   Како се може смањити ризик од настанка рака грлића материце?
Редовни прегледи код изабраног гинеколога, спровођење програма организованог скрининга и програма вакцинације против ХПВ инфекције, имају највећи значај у превенцији ове болести.

У Републици Србији према усвојеном Правилнику о имунизацији и начину заштите лековима, вакцинација против хуманог папилома вируса (ХПВ), препоручује се деци оба пола пре ступања у сексуалне односе, најбоље у узрасту од 11 или 12 година, али и младим женама до 26. односно мушкарцима до навршене 21. године живота, уколико вакцину нису примили као тинејџери, као и мушкарцима са повећаним ризиком за добијање полно преносиве инфекције. Вакцина против ХПВ-а није обавезна, већ препоручена.ХПВ вирус се преноси искључиво сексуалним путем, а преносиоци су и мушкарци и жене иако постоји мишљење да преносе само мушкарци.

Имунизација, колико год била безбедна и делотворна мера превенције, никако не искључује потребу за редовним обављањем превентивних прегледа, нарочито ако се узме у обзир да постојеће вакцине не штите од свих типова Хуманог папилома вируса.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs