SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Obaveštenje o početku vakcinacije stanovništva protiv gripa

Zavod za javno zdravlje Šabac je 30.septembra ove godine preuzeo od Institita za virusologiju, vakcine i serume ”Torlak” sezonsku vakcinu protiv gripa i distribuirao zdravstvenim ustanovama Mačvanskog okruga. Ukupna količina vakcine je 11.420 doza, što je manje za oko 11% u odnosu na prethodnu godinu (12.830 doza). Nabavka je izvršena na osnovu planova zdravstvenih ustanova 2013. godine. Najveće smanjenje se odnosi na Dom zdravlja Loznica. Na kraju sezone 2013/2014. godina ostalo je neutrošeno 262 doze i one su vraćene na Torlak.

Vakcina za sezonu 2014/2015. godinu je inaktivisana, split vakcina, proizvođača Sanofi Paster. Ona je trovalentna. Sadrži tri tipa virusa gripa: A (H1N1), A (H3 N2) i B virus gripa, što  je preporuka SZO.

.

Vakcinaciju preporučujemo osobama sa hroničnim poremećajima plućnog, kardiovaskularog sitema, metaboličkim,  bubrežnim poremećajima i osobama sa oslabljenim imunitetom.

.

          Pored kliničkih indikacija od epidemiološkog značaja je obuhvatiti:

  •  osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite,
  •  zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost,
  •  kod osoba starijih od 65 godina,
  •  lica zaposlena u javnim službama koje su u riziku
  •  preporučuje se svakoj osobi starijoj od šest meseci
  •  trudnice
  •  gojazne osobe.

                Pozivamo stanovništvo da se vakciniše protiv gripa, naročito one koji pripadaju visokorizičnim grupama.

Vakcinacijom protiv gripa podižemo kolektivni imunitet i indirektno štitimo članove porodice i kolektiva, posebno one koji pripadaju grupama rizika, a kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine. Na taj način se redukuje oboljevanje i umiranje od gripa.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2 – 3 nedelje nakon davanja vakcine.

U nekim slučajevaima kod vakcinisanih može se javiti blaža klinička slika oboljenja od gripa, ali se redukuju moguće teže komplikacije kod osoba koje su u riziku. Kod navedenih kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicui smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešće zapaljenje pluća).

                Najčešća kontraindikacija za primenu ove vakcine je preosetljivost na jaja, pileće protine, neomicin i formaldehid. Imunološki odgovor može biti oslabljen u slučaju imunosupresivne terapije, kao što su kortikosteroidi, citotoksični lekovi ili radioterapija.        

                POZIVAMO SVE ZAINTERESOVANE SUGRAĐANE DA SE JAVE SVOM IZABRANOM  DOKTORU  RADI  VAKCINACIJE.                

                  Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs