Саветовалиште за ДПСТ

У Заводу за јавно здравље Шабац у мају 2006. године формирано је Саветовалиште за ДПСТ.

Скраћеница ДПСТ значи:

Д – добровољно

П – поверљиво

С – саветовалиште

Т – тестирање

Наша земља спада у земље са ниском преваленцом, али и са релативно малим бројем тестираних. Управо због тога Глобални Фонд почиње да финансира саветовалишта за ДПСТ у нашој земљи. Завод за јавно здравље укључен је у програм у мају 2006.године, када је обављена и едукација саветника за ДПСТ.

Опрема и тестови, неопходни за рад Саветовалишта, као и остали материал, такође су донација Глобал Фонда чији је подимплементатор и Министарство здравља Србије. Саветовалишта су препозната у свим Заводима за јавно здравље и Институтима за јавно здравље у Србији – има их укупно 23.

HIV је и даље велики проблем за јавно здравље. Неприхватљива је чињеница да најмање 25% особа не зна да је инфицирано HIV-ом, а да се чак половина оних који су инфицирани HIV-ом дијагностикује у тренутку када им је имунолошки систем већ значајно нарушен, што условљава бројне здравствене компликације и лошији одговор на терапију.

Предлагаже се тестирање особама под повећаним ризиком, као и особама са дијагностикованим болестима и стањима која указују на имунолошки дефицит који може бити узрокован и HIV-ом. Неопходно је повећати број особа које знају свој HIV позитиван статус, што је први корак ка лечењу које даје одличне резултате.

Напредак у развоју терапије током претходних 30 година преобратио је дијагнозу HIV инфекције од осуде на смрт у подношљиво хронично медицинско стање. Већина особа инфицираних HIV-ом сада може да има дуг и квалитетан живот уколико им се HIV инфекција рано дијагностикује и користе редовно прописану антиретровирусну терапију.

Што се раније дијагностикује HIV инфекција и започне лечење веће су шансе за дуг и квалитетан живот.

Једино тестирањем узорка крви на HIV се може утврдити да ли је особа инфицирана HIV-ом.

Тестирање на HIV је поверљиво, анонимно и бесплатно и није потребан упут од лекара. Тестирање на HIV је једноставно, није болно и не одузима много времена, а резултати се добијају брзо.

Тестирање на HIV је данас део одговорног понашања, јер се дијагностиковањем HIV инфекције и лечењем смањује могућност даљег преношења HIV-а на друге особе, укључујући и пренос HIV-а са мајке на дете.

Препоручује се поновно тестирање макар једном годишње особама из популација под повећаним ризиком, као и HIV негативним особама чији је сексуални партнер HIV позитиван, док особе са ризичним понашањем треба посаветовати да се ретестирају на HIV и чешће.

Повећање обима тестирања на HIV ће смањити оболевање и умирање међу пацијентима, а смањиће и број нових инфекција HIV-ом односно преношење HIV-а на друге особе, те ће се на тај начин смањити и економско оптрећење у систему здравствене заштите.

Радно време саветовалишта је сваког радног дана од 8:00-14:00h

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs