7. јун – Светски дан безбедности хране

„Стандарди о безбедности хране спашавају животе“

 

Препознајући глобални терет болести које се преносе храном, а које погађају појединце свих старосних група, посебно децу млађу од 5 година и особе које живе у земљама са ниским приходима, Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 2018. да се  сваког 7. јуна у години  обележава Светски дан безбедности хране.

Безбедност хране је важно јавноздравствено питање и основни елемент доброг здравља и одрживог развоја. Процењује се да у европском региону Светске здравствене организације (СЗО) сваке године више од 23 милиона људи оболи од конзумирања неисправне хране и преко 4600 људи умре. Светски дан безбедности хране 7. јун скреће пажњу и подстиче акцију да помогне у спречавању, откривању и управљању ризицима безбедности хране како би промовисао доступност сигурне и здраве хране за све.

Овогодишња тема, „Стандарди о безбедности хране спашавају животе“, наглашава улогу успостављених стандарда безбедности хране, који обезбеђују безбедност и квалитет хране.У процес производње хране је укључен велики број људи како би се обезбедила здравствена исправност намирница и оброка. Светска здравствена организација, заједно са Организацијом Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO), предводи глобалне експертске групе и пружа научне савете за развој међународних стандарда безбедности хране како би се заштитило здравље потрошача у свету.Свако треба да преузме активну улогу у превенцији болести које се преносе храном, а Светски дан безбедности хране пружа прилику да се информишете и укључите.

 

Извор:

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs