Тегобе изазване топлотом – како их препознати?

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА ПОЈАВУ ЗДРАВСТВЕНИХ ТЕГОБА!

Уколико ви или неко од ваших ближњих осети главобољу, мучнину, вртоглавицу, добије нагон за повраћањем, а боравите или сте боравили на сунцу дуже времена, потребно је јавити се лекару (ово је нарочито важно за млађу децу, хроничне болеснике и старије особе)!

Сунчаница настаје прекомерним директним излагањем, пре свега главе и врата, сунчевим зрацима. Почиње јаком главобољом и порастом телесне температуре. Често се могу јавити, умор и малаксалост, поспаност и вртоглавица, зујање у ушима или краткотрајни губитак слуха, а код старијих особа често може доћи и до губитка свести.

Топлотна исцрпљеност углавном настаје услед претеране физичке активности у условима повишене спољне температуре и влажности ваздуха. Манифестује се појачаним знојењем, грчевима у мишићима, главобољом, повраћањем, падом крвног притиска и малаксалошћу, као и губитком свести.

Топлотни удар може да настане, не само због прекомерног излагања директним сунчевим зрацима већ и услед влажног и прегрејаног ваздуха, поготово код радника у пекари, кухињи, крај високих пећи, али и у прегрејаном аутомобилу, јавном превозу, па чак и у стану.

Топлотни удар је стање које настаје када се тело прегреје у релативно кратком временском року. Настаје нагло, услед прекомерног повишења телесне температуре и немогућности организма да температуру одржи у нормалним границама. Симптоми топлотног удара су : телесна температура виша од 40°c, општа слабост, топла и сува кожа без знојења, убрзан пулс и дисање, пад крвног притиска, вртоглавица, главобоља, мучнина, повраћање и некада губитак свести (што може бити и први знак).

Прва помоћ код сунчанице:

Особу треба одмах склонити са сунца (у климатизовану или у замрачену и добро проветрену просторију), истуширати је млаком водом (или је бар умити и ставити јој хладне облоге на чело и врат), дати јој да пије течност (чај, сок или обичну воду). Течност не треба давати одједном у великој количини, већ чешће пута по мање.

Одмор је неопходан, а следећег дана се никако не треба излагати сунцу!

Ако се тегобе наставе или се погоршавају, потребно је јавити се лекару!

Прва помоћ код топлотне исцрпљености:

Особу треба одмах сместити у хлад или расхлађену, по могућству замрачену просторију, и скинути јој одећу.

Рахладити је поливањем млаком водом или стављањем хладних облога на главу и потиљак.

Дати јој да пије расхлађену течност- воду или благи биљни чај у малим гутљајима.

Прва помоћ код топлотног удара:

Топлотни удар је озбиљно стање које захтева неодложну медицинску помоћ!

Ако сумњате на топлотни удар, одмах позовите хитну помоћ или се јавите у најближу здравствену установу!

Уколико здравствене службе нису доступне или је потребно више времена до указивања стручне помоћи, неопходно је да учините следеће:

  • Особу одмах склоните са сунца или из прегрејане просторије и скините јој сву сувишну одећу.
  • Умијте је или истуширајте не превише хладном водом. Уколико вода није доступна, изложите је струјању ваздуха (нпр. расхлађивање вентилатором).
  • Дајте јој течност, уколико стање то дозвољава.

Након опоравка од топлотног удара, повећана је осетљивост на високе температуре и током следећих недеља. Најбоље је избегавати високе температуре и физичку активност све док лекар не да одобрење.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs