У сусрет 4. фебруару Светском дану борбе против рака

Превенција и смањење ризика за настанак малигних болести

Чињеница да се најмање једна трећина карцинома може спречити, даје нам разлог да се залажемо за избор здравог животног стила и стратегије превенције као начина којим би смањили ризик за настанак ових болести.

Бирајте своје здравље!

Није сваки тип рака могуће спречити, али знамо да многе врсте рака можемо спречити само избором начина живота. Према подацима Светске здравствене организације, најмање једна трећина најчешћих карцинома се може спречити здравом исхраном, одржавањем здраве тежине и физичким активностима.

Пушење!

Дуван узрокује 8 милиона смрти сваке године и чини најмање 25% свих смртних случајева од рака. Употреба дувана је највећи појединачни узрок рака који се може спречити, а престанак пушења је једна од најбољих ствари које можемо да урадимо да смањимо ризик од рака. Утврђено је да употреба дувана изазива око 15 различитих врста рака, укључујући рак уста, рак плућа, јетре, желуца, црева и јајника, као и неке врсте леукемије (рак крви). Престанак употребе дувана у било ком узрасту може продужити очекивани животни век и побољшати квалитет живота.

Алкохол!

Алкохол је повезан са повећаним ризиком за настанак неколико карцинома. Смањивањем и ограничавањем количине алкохолних пића може се смањити ризик од рака уста, ждрела, ларинкса, једњака, црева и дојке, а такође може се смањити ризик од рака јетре и црева.

Физичка активност!

Одржавање здраве тежине и увођење физичке активности у свакодневне животне навике можемо утивати на смањење ризика од настанка неколико карцинома, укључујући рак бешике, дојке, дебелог црева, ендометријума, једњака, бубрега и рака желуца.

Ултра – љубичасто зрачење!

Без обзира на то где живите или боју коже, ограничите излагање ултраљубичастом зрачењу сунца и избегавајте соларијуме како би се смањо ризик од настанка рака коже. Боравак у сенци, покривање коже и избегавање продуженог излагања сунцу су неки од начина заштите.

Опасности на радном месту!

Неки људи ризикују да буду изложени супстанци која изазива рак због посла који обављају. На пример, откривено је да радници у индустрији хемијских боја имају већу учесталост рака мокраћне бешике од нормалног. Азбест је добро познати узрочник рака на радном месту – посебно рака који се зове мезотелиом.Азбест није присутан само на радним местима, већ се може наћи и у старијим кућама и зградама.

Вакцинација!

Процењује се да хроничне инфекције (обично узроковане вирусима) узрокују око 16% свих карцинома у свету. Неки од најчешћих облика карцинома као што су карцином јетре, грлића материце и желуца повезани су са инфекцијама вирусом хепатитиса Б (ХБВ), хуманим папилома вирусом (ХПВ) и бактеријом Helicobacter pilori virus.  Данас постоје безбедне и ефикасне вакцине против ХБВ и ХПВ-а, које могу помоћи у заштити од карцинома јетре и грлића материце повезаних са инфекцијом.

Шта можемо да урадимо?

Као појединци можемо преузети одговорност за своје здравље, укључујући вакцинацију и подсећање других да се вакцинишу, одржавањем здравог и активног начина живота, избегавањем алкохола, дувана и прекомерно/дугог излагања сунцу.

Извор: World cancer day 4 february; Prevention and risk reduction | World Cancer Day

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs