Важно обавештење за грађане

Грађани са подручја Мачванског округа који су допутовали из земаља у којима има оболелих од Корона вирусне инфекције (интензивна трансмисија,) а у случају да у наредних 14 дана добију температуру и симптоме респираторне инфекције не треба да се јављају изабраном лекару, већ на телефоне Завода за јавно здравље у Шапцу, Радним даном од 8 до 15 часова  на бројеве телефона 015/343-605 и 064/860-5211. 

ПЦР тест на вирус САРС- ЦоВ-2 можете обавити на лични захтев у Заводу за јавно здравље уз претходно заказивање термина (езаказивање) и потврду о уплати. У времену од понедељка до суботе од 07.30 до 09.00 часова.

Антиген САРС- ЦоВ-2 тестирање можете обавити на лични захтев у Заводу за јавно здравље. Тестирање се не заказује и можете га урадити сваки радни дан од 07:30 до 10.00 часова, као и суботом од 07:30 до 10.00 часова.

Брзи серолошки тест на вирус САРС-ЦоВ-2 можете обавити на лични захтев у Заводу за јавно здравље Шабац главни улаз у времену од понедељка до петка од 08.00 до 10.00 часова уз потврду о уплати.

Висина накнаде за RT-PCR тестирање на присуство вируса SARS-CoV-2 на лични захтев за држављане Републике Србије, за стране држављане са сталним настањењем или регулисаним привременим боравком у Републици Србији, као и за чланове страних дипломатских или конзуларних представништава и чланове њихових породица износи 9.000,00 РСД , а за друге стране држављане висина накнаде за RT-PCR тестирање на лични захтев такође износи 9.000,00 РСД .

Висина накнаде за Антигенско тестирање на присуство вируса SARS-CoV-2 на лични захтев за држављане Републике Србије, за стране држављане са сталним настањењем или регулисаним привременим боравком у Републици Србији, као и за чланове страних дипломатских или конзуларних представништава и чланове њихових породица износи 3.500,00 РСД, а за друге стране држављане висина накнаде за Антигенско тестирање на лични захтев такође износи 3.500,00 РСД .

Упутства о начину уплате можете пронаћи на линку: https://www.zjz.org.rs/ziro-racun-testiranje-covid/

Питања можете поставити и путем следеће адресе: info@zjz.org.rs

Моле се грађани који имају респираторне тегобе и повишену телесну температуру, а нису били у контакту са особом која може да буде потенцијално заражена и не долазе из подручија са повећаном трансмисијиом Корона вируса, да се јављају свом изабраном лекару у Дому здравља.

Број телефона приправног епидемиолога Завода за јавно здравље Шабац током викенда је 064 / 860-5211

Апелујемо на грађане и подсећамо их на значај личне одговорности, јер је потврђено да су појединци олако схватили упозорења и препоруке струке, да кад имају симптоме не иду у затворене просторе и међу људе. Тиме се могућност ширења вируса само увећава, јер једна особа са симптомима оствари и до 50 контаката у таквим условима, па не угрожава само своје здравље, већ и здравље других.
Зато је од изузетне важности да се поштују препоруке струке, да се не схватају олако њихова упозорења о праћењу симптома и одговорном понашању сваког појединца.

Како да се заштитите од инфекције новим корона вирусом?

Често перите руке сапуном и водом или средствима за суво прање руку на бази алкохола.

Зашто? Уколико се на вашим рукама налази вирус, прањем руку сапуном и водом или чишћењем руку средством за суво прање на бази алкохола убијате вирус.

Када треба прати руке?

ПРЕ
непосредног контакта са храном и припреме хране
додиривања уста, носа или очију
контакта са болесником

ПОСЛЕ
брисања носа, кашљања или кијања
употребе тоалета
контакта са животињама
руковања отпадом или чишћења просторија
вожње градским превозом или додиривања предмета који су у додиру са великим бројем људи
контакта са болесником

Колико дуго треба прати руке?
Прање руку треба да траје најмање 20 секунди.

Када кашљете или кијате: покријте уста и нос повијеним лактом или марамицом. Баците одмах марамицу у затворену канту за смеће и оперите руке на горе описан начин.
Зашто?
Овим се спречава да се бактерије и вируси шире кроз ваздух и задржавају на површинама. Уколико кијате или кашљете у руке, можете контаминирати предмете, површине или људе које додирнете.

Избегавајте да додирујете очи, нос и уста.
Зашто?
Уколико се на вашим рукама налази вирус, на пример зато што сте били у близини оболеле особе, можете се инфицирати додиривањем очију, носа или уста.

Држите се на одстојању: одржавајте удаљеност од 1–2 метра између себе и оболеле особе.
Зашто? Када неко кија или кашље, капљице које у себи носе вирус могу да доспеју до вас и да се заразите.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs