Zajača, 8. avgusta: Nivo olova u krvi dece smanjen za 62 odsto

 

U Zajači je, u četvrtak 8. avgusta, saopšteno roditeljima da je nivo olova u krvi kod dece iz Zajače, Paskovca i Gornje Borine smanjen za 62 odsto, dok je samo kod jednog deteta došlo do povećanja. To  je rekao direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Dragan Ilić. 

Prema njegovim rečima, na teritoriji mesta Zajača, koje je i najugroženije, uzet je uzorak krvi 74 dece uzrasta od godinu dana do 16 godina, od kojih je 53 radilo nalaze i prošle godine, a prosek umanjenja nivoa olova u krvi je oko 35 odsto. Prema poslednjim nalazima, čija je kontrola vršena u Sloveniji, 44,5 odsto dece ima ispod 10 mikrograma olova po decilitru krvi, 31,4 odsto imaju 10 do 15 mikrograma, 14,8 odsto dece imaju 15-20 mikrograma, dok 9,3 odsto imaju preko 20 mikrograma olova po decilitru.

 

Za svako dete uz individualni nalaz će biti priložen tekst sa jasnim preporukama o daljem postupanju, a deca će periodično raditi kontrolne nalaze, kako bi se dalje pratilo njihovo zdravstveno stanje. Ilić smatra da je do poboljšanja zdravstvenog stanja kod dece došlo zbog manje izloženosti olovu, usled zastoja u radu fabrike, kao i niza predloga i mera za individualno postupanje i održavanje visokog nivoa higijene, kojih su se stanovnici tog mesta pridržavali.

 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prim. Dr Periša Simonović je rekao da svi mogu biti zadovoljni što postoje tendencije smanjenja nivoa ovog metala u krvi kod dece, ali da treba ukazivati i roditeljima i deci na preventivne aktivnosti koje treba preduzimati. Izabrani pedijatri su dužni da naprave socioepidemiološku anketu, na osnovu koje će, u okviru svog rada na terenu, saznati kretanje dece, gde se igraju, kao i koliko su udaljeni od izvora moguće kontaminacije, i na osnovu tih informacija pouzdano utvrditi dalje mere lečenja i preventivne zaštite.

 

Zamenik direktora lozničkog Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Dragan Pavlović poručio je građanima Zajače da je u saradnji sa lokalnom samoupravom u toku izrada projektne dokumentacije za izgradnju vodovodne mreže, tako da će u narednom periodu biti obezbeđena gradska voda za piće, a saopštavanju rezultata prisustvovali su državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin, direktor Instituta za medicinu rada Srbije „Dr Dragomir Krajović“ Aleksandar Milovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Šabac prim. dr Milijana Popović i direktor Doma zdravlja Loznica Zoran Nikolić.

 

Zavod za javno zdravlje u Šapcu, u okviru realizacije programa od opšteg interesa Ministarstva zdravlja, vršiće kontolu vode i edukaciju stanovništva o sprovođenju preventivnih mera, sa ciljem smanjenja izloženosti teškim metalima. U okviru tih aktivnosti Zavod će neposredno sarađivati sa Institutom za javno zdravlje Srbije, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom energetike, rudarstva i zaštite životne sredine.

 

Zajaca

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs