Како се ослободити „зависности“ од дигиталних медија?

Неконтролисано коришћење смартфона, рачунара па и конзола за видео игре може имати низ негативних последица, у свим узрастима. Питање је – како смањити ову дигиталну зависност?

Већина скривених опасности дигиталних медија медија долази од њихове претеране употребе. Особа која показује знаке зависности од ових медија, треба да значајно смањи време које проведе поред рачунара или мобилних уређаја или се суздржава од употребе паметних телефона или рачунара. Стручњаци саветују да је један од најбољих корака – искључивање нотификација разних апликација. Када нас апликације ‘не засипају’ својим нотификацијама, много је мања шанса да ћемо посегнути за смартфоном. Остале промене могу да укључују временски период у коме постоји период “без екрана“, на пример за време оброка, или држање телефона у посебној соби ноћу како се не би ометао сан. Такође, на почетном екрану (Home screen) треба држати само најбитније апликације попут порука и позива, а друштвене мреже треба да остану у под-менију. Веома је битно не користити смартфон првих тридесет минута до сат времена када се пробудимо ујутру. На тај начин штитимо очи, али и смањујемо степен анксиозности, нарочито ако треба да одједном одговоримо на више порука или емаила. Прекомерна употреба друштвених мрежа у свакодневном животу може створити потребу за компулзивним, бесциљним прелиставањем, које нам одузима значајан део времена, као и страх да ћемо нешто пропустити ако нисмо онлајн. То се може негативно одразити на нашу концентрацију и пажњу, квалитет сна, занемаривање обавеза, међуљудске интеракције у реалном свету и много других аспеката живота.

Без обзира да ли постоје знакови и симптоми зависности од друштвених мрежа или дигиталних медија, они су нешто на шта већина нас свакодневно троши велику количину времена те је зато веома важно усмерити пажњу на друштвену интеракцију у физичком свету.

Извор: Outback,The Dangers Of Social Media For Teens; www.outbacktreatment.com/the-dangers-of-social-media-for-teens/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs