12-18.марта – Светска недеља глаукома

Глауком је хронични, прогресивни, дегенеративни поремећај оптичког нерва који доводи до карактеристичног оштећења видног поља. Глауком је други узрок слепила, и што је најважније: неповратан је.

Процењује се да око 80 милиона људи широм света има глауком. Отприлике 1,5% до 2% становништва старијег од 40 година пати од њега и његова инциденција расте са старењем. У својим раним фазама глауком  је асимптоматски. Ако се не лечи, глауком може напредовати и довести до  слепила. Периодично тестирање и одлазак на редовни офтамолошки преглед омогућава рану дијагнозу како би се спречило оштећење вида.

Два најважнија типа глаукома су:

Глауком уског угла или акутни глауком затвореног угла настаје када ирис у оку омета одлив очне водице, што узрокује значајно повећање очног притиска, бол, замагљен вид и црвенило ока.

Хронични глауком или глауком отвореног угла настаје када је очни притисак висок, али симптоми у почетку нису евидентни. То је разлог зашто се обично не дијагностикује док не почне да утиче на вид и доведе до његовог слабљења и губитка.

Глауком се може класификовати и према пореклу: примарни, ако не постоји специфичан узрок осим генетске основе, или секундарни, када је настао због другог примарног узрока који га генерише.

Глауком је могуће лечити  лековима, капима за смањење очног притиска, ласером или операцијом. Сваки случај може захтевати један или више ових третмана током времена. Веома је важно да пацијент стриктно поштује упутства лекара да би третман био ефикасан. Ниједан од третмана не лечи болест дефинитивно, али је у већини случајева може контролисати и спречити губитак вида.

Светска недеља глаукома је глобална иницијатива Светске асоцијације за глауком у циљу подизања свести о глаукому. Кроз низ ангажованих активности широм света, пацијенти, лекари, здравствени службеници и општа јавност су позвани да допринесу очувању вида. Важно је потсетити све на неопходност  редовних  провера ока (и оптичког нерва) како би се глауком открио у што ранијој фази.

 

 

Извор: World Glaucoma Week, March 12-18, 2023; www.worldglaucomaweek.org

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs