16.oktobar – Svetski dan hrane

Oktobar – mesec pravilne ishrane

 

Svetski dan hrane, 16.oktobar ove godine se obeležava pod sloganom “Brini o zemlji, nahrani svet”.Generalna skupština Ujedinjenih nacija je odredila 2014. godinu kao „Međunarodnu godinu porodične poljoprivrede“. U Srbiji se 16. Oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

 

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) obeležava svake godine 16. oktobra Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945.godine.

FAO procenjuje da postoji skoro milijardu pothranjenih osoba širom sveta, što znači da je skoro šestina čovečanstva gladna.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je odredila 2014. godinu kao „Međunarodnu godinu porodične poljoprivrede“što potvrđuje da međunarodna zajednica prepoznaje značaj doprinosa porodične poljoprivrede bezbednosti hrane u svetu. Ove godine se Svetski dan hrane, 16.oktobar  obeležava pod sloganom “Brini o zemlji, nahrani svet” i stavlja akcenat na značajnu ulogu porodične poljoprivrede u iskorenjivanju gladi i siromaštva, obezbeđivanju hrane i ishranu, na poboljšanje životnog standarda, upravljanje prirodnim resursima, na zaštitu životne sredine i postizanje održivog razvoja, posebno u ruralnim područjima. Porodična poljoprivreda je dominantna forma poljoprivrede u proizvodnji hrane.

Ciljevi Svetskog dana hrane su:

–          Promovisanje porodične poljoprivrede koja se oslanja  na porodični rad ( šumarstvo, ribolovstvo , stočarstvo)

–          Podsticanje učešća seoskog stanovništva, naročito žena u odlukama i aktivnostima koji utiču na njihove životne uslove;

–          Podsticanje proizvodnje hrane i stimulisanje nacionalnih, bilateralnih, multilateralnih i nevladinih napora u tom cilju

–          Povećanje  svesti javnosti o problemu gladi u svetu

Na nacionalnom nivou niz faktora utiče na uspeh razvoja porodične poljoprivrede i to: agroekološki uslovi i teritorijalne karakteristike, ekološka politika,  pristup zemljištu, prirodnim resursima i tržištima, pristup tehnologiji,savetodavnim službama, finansijama, demografskim, ekonomskim i socio-kulturalnim uslovima.

Danas je skoro 842 miliona ljudi širom sveta hronično neuhranjeno. Stoga je neophodna integrisanamultisektorska akcijai intervencije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, obezbeđenje prirodnih resursa, a posebno intenzivirati aktivnosti u oblasti javnog zdravlja i obrazovanja.