20. март – Национални дан борбе против рака дојке

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Према подацима Светске здравствене организације (СЗО), у свету се годишње региструје скоро 1.700.000 оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона. Према најновијим проценама СЗО и Међународне агенције за истраживање рака, само у Европи је оболело више од пола милиона жена од рака дојке. Жене у Србији налазе се у високом ризику умирања од рака дојке. Рак дојке је водећи малигни тумор у оболевању и умирању код жена у Србији. Мерен годинама изгубљеног живота, рак дојке је на 3. месту као узрок смрти код жена старости 45–64. године, после цереброваскуларних болести и исхемијске болести срца. Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији је у 2020. години  регистровано 4368 новооболелих и 1782 умрлих жена од рака дојке.

 

Мачвански округ

Према подацима Популационог регистра за рак Завода за јавно здравље Шабац, у 2020. години на територији  Мачванског округа 128 жена је оболело од рака дојке а на територији општине Шабац 52.

На Мачванском округу током 2020. године умрло је 80 жена од ове малигне болести.

Висока учесталост оболевања од рака дојке мора се у извесној мери приписати чињеници да до данас нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка, па су домети примарне превенције, у том смислу, лимитирани. Имајући ту врсту ограничења у виду, као једино доказано ефикасно решење за смањење стопе умирања од ове болести намеће се њено рано откривање, односно секундарна превенција.

Пратећи препоруке Светске здравствене организације и искуства европских земаља у спровођењу популационих скрининг програма, у Републици Србији је у децембру 2012. године започет програм организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести

Од започињања скрининга рака дојке на Мачванском округу, од 2015.године скрининг се спроводио само на територији општине Шабац и општине Лозница. До 2020.године, када су због пандемије Covid- 19 обустављене активности на спровођењу скрининга   откривено је укупно 33 малигне промене на дојкама код жена. На територији општине  Шабац урађено је 11672 мамографије и откривено је 14 карцинома, док је на територији општине Лозница у истом периоду урађено 7511 мамографија и откривено 19 карцинома.

Дом здравља Шабац је наставио са спровођења организованог скрининга рака дојке крајем 2022. године а сви остали домови здравља на територији Мачванског округа су у марту месецу 2023. године почели са спровођењем  организованог скрининга рака дојке.

Откривањем рака дојке у раној фази болести ствара се могућност за његово ефикасно лечење. Правовременом применом одговарајуће савремене терапије и даљим континуираним третманом, могуће је очувати здравље и значајно унапредити квалитет живота оболелих жена.

 

Скрининг рака дојке

 

Шта је рак дојке?

Рак дојке је злоћудна израслина која настаје када нормалне ћелије почну да се убрзано умножавају и уништавају околно здраво ткиво дојке, а касније и друге органе.

Рак дојке се најчешће јавља код старијих жена које:

  • имају најближе сроднице (мајка, сестра, тетка, бака) оболеле од ове болести;
  • су прву менструацију добиле пре 12. године, и последњу имале после 50. године;
  • нису рађале или су имале први порођај после 30. године живота;
  • дуже време користе хормонску терапију, алкохол и дуван;
  • су гојазније и физички неактивне.

Рак дојке је злоћудни тумор, који уколико се открије у раној фази може бити поптпуно излечен. Република Србја је започела програм за рано откривање рака дојке, скрининг мамографијом, који је бесплатан за све жене старости од 50. до 69. године.

Шта је скрининг?

Скрининг подразумева преглед на изглед здравих жена, без присутних симптома и знакова болести, којим се могу открити ране промене у ткиву дојке, када је ефикасно лечење могуће.

 

Шта је мамографија?

Мамографија представља рендгенски преглед за откривање промена у дојци, које се не могу напипати или открити другим врстама прегледа. Уколико се рак дојке открије у раној фази, већа је шанса за излечење применом поштедних хируршких метода, опоравак је бржи, а кавалитет живота је бољи него код жена код којих се болест открије у каснијим фазама. У мамографији се користе мале и нешкодљиве дозе зрачења.

Како се изводи мамографија?

Пре мамографског прегледа не би требало користити дезодоранс, пудер или парфем чије се честице виде на снимку и ремете радиолога у процени мамографског снимка. Мамографија се изводи снимањем обе дојке и за већину жена је безболна и кратко траје.

 

Где се може урадити скрининг мамографија?

Адреса и телефон здравствене установе где можете обавити мамографију назначена је у позивном писму које стиже на вашу кућну адресу или ће вам у телефонском позиву задужена сестра из Дома здравља објаснити процедуру.

Препоруке

Између два скрининга треба да обављате редовне прегледе дојки код вашег лекара или самопрегледом, једном месечно.

Уколико приметите да је видно промењена величина једне дојке, присуство чворића у дојци, промену боје и изгледа коже дојке, појаву секрета из брадавице – ХИТНО се јавите свом лекару.

 

Редовно контролишите ваше здравље!

 

Извор: Институт за јавно здравље Србије; Канцеларија за скрининг рака; https://www.skriningsrbija.rs/src/skrining-raka-dojke/

Институт за јавно здравље Србије;Малигни тумори у Републици Србији;https://www.batut.org.rs/download/publikacije/MaligniTumoriuRepubliciSrbiji2020.pdf

Завод за јавно здравље Шабац; Популациони регистар за рак

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs