22. март – Светски дан вода

„Убрзајте промене“

 

Светски дан вода обележава се широм света 22. марта са  циљем скретања пажње на изузетну важност коју имају воде и водни ресурси. Вода је врло важан ресурс неопходан за живот на Земљи, али у многим деловима  света питка вода није свима доступна. Тема овогодишњег обележавања Светског дана вода носи назив: „Убрзајте промене“ и говори о убрзавању промена како би се решила криза у вези с водом и санитацијом.

Иницијатива за обележавање Светског дана воде потекла је са Конференције Уједињених нација о животној средини и одрживом развоју, одржане 1992. године у Рио де Жанеиру. Генерална Скупштина УН је усвојила резолуцију којом је одредила да се 22.марта сваке године обележава Светски дана вода.

На Светски дан вода подижемо свест о глобалној кризи с водама, а основни фокус обележавања је подршка постизању циља одрживог развоја (СДГ) 6: вода и санитација за све до 2030. године, обећање да ће сви имати сигурно управљање водом и санитарним условима  до 2030. године.

 

Важне чињенице:

  • годишње умре 1,4 милиона људи, а 74 милиона ће живот изгубити због болести повезаних с лошим квалитетом  воде, санитарним условима и хигијеном (WHO 2022)
  • данас 1 од 4 особе – 2 милијарде људи широм света – нема здраву пијаћу воду. (WHO/UNICEF 2021.)
  • готово половина светске популације – 3,6 милијарди људи – нема сигурне санитарне услове. (WHO/UNICEF 2021.)
  • у свету се 44 посто отпадних вода из домаћинстава не пречишћава на сигуран начин. (UN-вода)
  • предвиђа се да ће глобална потражња за водом порасти за 55 посто до 2050. (OECD 2012.)

На Светски дан вода важно је подсетити се колико је вода важна, затварајте славину чешће него иначе и подсетите људе око себе колико је важна хигијена руку.

 

Извор: UN World Wather Day; https://www.worldwaterday.org/learn

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs