26. април – Међународни дан заштите од буке

Заштитите свој слух, заштитите своје здравље!

 

  1. април Међународни дан заштите од буке обележава се са циљем подизања свести о штетном утицају буке на слух, здравље и квалитет живота. Краткорочно гледано, бука изазива стрес а дугорочно узрокује губитак слуха.

Бука је један од водећих узрока губитка слуха међу 466 милиона људи широм света који живе са умереним до тешким губитком слуха. Док излагање буци може оштетити слух људи било ког узраста, истраживања су показала да су млади све више изложени ризику због рекреативних активности које укључују слушање музике. Светска здравствена организација (СЗО) процењује да је 1,1 милијарда млађих особа (узраста од 12 -35 година) у опасности од губитка слуха због излагања буци у слободно време. Све већи број истраживања повезује губитак слуха са социјалном изолацијом, депресијом, повећаним ризиком од падова, па чак и појавом Алцхајмерове болести и других деменција.

 

КОЛИКО ЈЕ ГЛАСНО ПРЕГЛАСНО?

Већина звукова којима је већина нас свакодневно изложена је на безбедном нивоу слушања. Одређени звуци у нашем окружењу могу премашити безбедне нивое и изазвати оштећење нашег слуха. Чак и слушање музике са слушалицама за уши или слушалицама може оштетити структуре у унутрашњем уху ако је јачина звука превисока.

Јединица која се користи за мерење интензитета звука околине је децибел (dB). Нула децибела је најмекши звук који здраво људско ухо може чути. Стручњаци се слажу да ће континуирано излагање буци изнад 85 dB, током времена, на крају штетити слуху.

 

БУКА ПОВЕЋАВА РИЗИК ОД ТИНИТУСА

Изложеност гласној буци може изазвати тинитус – зујање, у ушима или глави. То је фантомска слушна перцепција када нема спољашњег звука. Тинитус може да се смањи током времена, али понекад може да се настави као повремени или стални симптом током целог живота особе.

Бука је један од водећих узрока тинитуса. Понекад је oвo стање резултат једног, веома гласног догађаја, док је други пут резултат низа излагања. Сваком ко има исцрпљујуће симптоме тинитуса се препоручује да потражи детаљан преглед код ОРЛ и да разговара о могућим опцијама лечења.

 

ЗНАКОВИ УПОЗОРЕЊА О ГУБИТКУ СЛУХА ПРОИЗВЕДЕНОМ БУКОМ

Губитак слуха изазван буком се кумулира током животног века али постоје одређени рани знаци упозорења који указују на то да може постојати проблем.

Ако након бучног доживљаја осетите зујање у ушима непосредно након излагања буци, и/или благо пригушивање звукова, што отежава разумевање људи, ваше уши вам дају знаке упозорења. Кад год имате овакве проблеме са слухом, препоручујемо вам да посетите лиценцираног аудиолога који може да процени ваш слух, реши све проблеме и помогне вам да заштитите слух који имате.

Проблем који многи људи игноришу је да је губитак слуха услед излагања буци потпуно спречив. Ако користите адекватну заштиту слуха или избегавате окружења која су превише бучна, нећете развити губитак слуха изазван буком.

 

3 КОРАКА ДО ЗДРАВОГ СЛУХА

– Ограничите излагање буци. Изложеност свакодневним звуцима може изазвати трајни губитак слуха ако је јачина превисока. На вама је да заштитите свој слух, па стишајте звук, носите заштиту за слух и едукујте своју децу о буци.

– Прегледајте свој слух. Нека годишњи преглед слуха буде део вашег годишњег здравственог прегледа. Пет минута са лиценцираним аудиологом је све што је потребно.

– Наставите са комплетном евалуацијом, ако се препоручује. Добијте свеобухватну процену слуха и обавезно следите препоруке свог аудиолога. Од тога зависи ваш слух, здравље и квалитет живота!

 

НОШЕЊЕ ЗАШТИТЕ

Када очекујете да ћете бити у бучном окружењу, не заборавите да понесете заштиту за уши да бисте избегли непотребно оштећење слуха. Чепови за уши по мери. Прилагођена заштита може заштитити ваш слух од буке из околине, а истовремено вам омогућава да учествујете у разговорима.

Музичарски чепићи за уши. Музичарски чепићи за уши омогућавају ствараоцима музике и онима који их цене да уживају доживотно у музици коју воле.

Прилагођене слушалице повећавају задовољство слушања за љубитеље музике који су забринути да слушају музику на свом паметном телефону на безбедном нивоу. Са прилагођеним слушалицама, звук из околине је смањен тако да слушалац смањује јачину звука на мање штетан ниво.

Губитак слуха изазван буком, иако је трајан, се може спречити. Када се нађете у бучним ситуацијама, удаљите се од извора буке или користите заштиту за слух.

И увек запамтите… Ако звучи прегласно, вероватно јесте.

 

 

Извор:International Noisse Awerness Day, https://noiseawareness.org/noise-hurts/impact-on-hearing/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs