8. септембар – Светски дан физикалне терапије

Светски дан физикалне терапије обележава се сваке године 8. септембра. Овај датум се прославља како би се подигла свест о кључној улози физиотерапеута и физикалних терапија у одржавању здравља и кондиције људи. Физиотерапеути покушавају да лече повреду или деформитет, едукују пацијенте о здравом понашању и начину како да врате изгубљену или оштећену функционалност.

Светска конфедерација за физикалну терапију је основанa на овај датум пре 70 година. Овај дан слави заједништво и солидарност глобалне заједнице физикалне терапије. То је прилика да се препозна допринос који физиотерапеути пружају својим пацијентима и заједници. Враћајући се у прошлост, први документовани извештај о физикалној терапији потиче од Хипократа, старог магистра медицине. Хипократ је започео концепт ручне манипулације за лечење бола 460. године п.н.е. Од тада, физиотерапија је напредовала од једноставне масаже до комплексног портфеља терапија са широким спектром специјализованих примена.

Вековима је област физикалне терапије доживљавала минималан напредак. Јединствена група практичара физикалне терапије појавила се тек у 18. веку. Пер Хенрик Линг, познат као „отац шведске гимнастике“, основао је Краљевски централни институт за гимнастику  1813. за масажу, манипулацију и вежбе. Године 1887, Шведски национални одбор за здравље и добробит одобрио је званичну регистрацију физиотерапеута. До Другог светског рата већина физикалне терапије се обављала у болницама код пацијената који су пали од операција, повреда или других обољења. Током рата основане су специјалне клинике за физикалну терапију за лечење хиљада рањених војника којима је била потребна рехабилитација након боравка у болници. Овај прелазак на амбулантну негу одражавао је све већу популарност физикалне терапије.

Физиотерапија се сада користи за лечење широког спектра болести и стања. Циљеви физиотерапије варирају у зависности од специфичних потреба пацијента, али уобичајени исходи укључују ублажавање бола, повећан опсег покрета, издржљивост и снагу, независност, смањење стреса и виши квалитет живота пацијента.Поље физиотерапије је еволуирало још више како су рачунари постали све раширенији у медицинском подручју. Са доласком доба електронике, уведене су нове технологије за употребу у терапији.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs