10. септембар – Светски дан прве помоћи

„ Доживотна прва помоћ“

Светски дан прве помоћи је догађај који има за циљ да истакне значај и важност прве помоћи кроз кампање и мобилисаност јавности и волонтера. Слоган овогодишње кампање носи назив „Доживотна прва помоћ“  и  истиче важност доживотног учења прве помоћи. Без обзира на године, поседовање вештина и знања прве помоћи помаже у стварању сигурније и здравије заједнице. Деца, одрасли или старије особе треба да имају квалитетно образовање из прве помоћи. Доживотна посвећеност учењу и пружању прве помоћи је оно што нас чини отпорнијим и спремнијим на разне животне ситуације.

Прва помоћ се дефинише као пружање хитне медицинске помоћи особи којој је потребна. Често се даје док није доступан комплетан медицински третман. Први корак у пружању прве помоћи је препознавање да је некоме потребна медицинска помоћ. Прва помоћ је веома ефикасан начин да се некоме помогне. Када људи задобију озбиљне повреде, а нико не може да пружи прву помоћ, особа може умрети пре него што хитна помоћ стигне. Прва помоћ није само спашавање живота. Постоје и други разлози због којих је прва помоћ од виталног значаја. Када се прва помоћ пружи некоме ко је повређен, она може учинити следеће:

Повећати шансе за потпуни опоравак и спречити трајну инвалидност.

Скратити дужину боравка у болници.

Спречити да се лоше медицинске ситуације погоршају.

Смањити непотребне посете болници.

Ублажите физички и емоционални бол пацијента.

Обезбедите кључно средство комуникације за хитне случајеве.

Они који уче прву помоћ постају свеснији потенцијалних опасности, а то такође помаже у смањењу њихове подложности незгодама. Поред тога, познавање прве помоћи помаже људима да се осећају оснаженим и припрема их за све што им се нађе на путу.

На данашњи дан више од 100 друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца организују догађаје широм света. Ови догађаји и церемоније повећавају свест о првој помоћи и животима које она може спасити. Ови догађаји такође подстичу ширу јавност да научи прву помоћ и да добије сертификат о првој помоћи. Ако не знате прву помоћ, данас је одличан дан да се посветите похађању курсева прве помоћи. Можете подстаћи своје пријатеље и чланове породице да учине исто.

 

Извор: First aid Reference centar; World First Aid Day 2022: Lifelong First Aid – Global First Aid platform (globalfirstaidcentre.org)

World First aid day;WORLD FIRST AID DAY – Second Saturday in September – National Day Calendar

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs