10. септембар – Светски дан превенције самоубиства

“Стварање наде кроз акцију”

Процењује се да 703.000 људи годишње одузме себи живот широм света. На свако извршено самоубиство, вероватно постоји још 20 других људи који су покушали самоубиство, а много више је оних који имају  озбиљне мисли о самоубиству. Милиони људи пате од интензивне туге или су на неки други начин дубоко погођени самоубилачким понашањем.

Свака самоубилачка смрт је проблем јавног здравља са дубоким утицајем на особе које су у окружењу. Подизањем свести, смањењем стигме око самоубиства и потстицањем добро осмишљених акција, могу се  смањити случајеви самоубистава широм света.

Светски дан превенције самоубистава  установила је 2003. године Међународна асоцијација за превенцију самоубистава у сурадњи са Светском здравственом организацијом. Обележавањем 10. септембра  сваке године усмерава се пажња на то питање, смањује се стигма и подиже свест међу организацијама, владом и јавности, дајући јединствену поруку да се самоубиство може спречити.

“Стварање наде кроз акцију” је трогодишња тема Светског дана превенције самоубистава од 2021. до 2023. године. Ова тема је подсетник да постоји алтернатива самоубиству и има за циљ да удахне поверење и светлост у свима нама.

Стварајући наду кроз акцију, можемо сигнализирати људима који имају самоубилачке мисли да постоји нада и да нам је стало и желимо их подржати. Такође наше акције, без обзира колико велике или мале, могу пружити наду онима који се боре. Такође наглашава се важност постављања превенције самоубистава као приоритетне агенде јавног здравља од стране земаља, посебно тамо где су приступ услугама менталног здравља и доступност интервенција заснованих на доказима већ ниски. Сви ми можемо дати подршку онима који доживљавају самоубилачку кризу или онима који су ожалошћени самоубиством, било као члан друштва, као дете, као родитељ, као пријатељ, као колега или као особа са проживљеним искуством. Сви можемо потстакнути разумевање проблема, доћи до људи који се боре и поделити своја искуства. Сви можемо створити наду кроз акцију.

Извор: World Health Organization;World Suicide Prevention Day 2022; www.who.int/campaigns/world-suicide-prevention-day/2022

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs