Антивакцинални лоби

(побуна против највећег и најкориснијег открића у хуманој медицини)

У ери технолошких успона и развоја, слободан проток информација довео је до ширења сазнања невиђеном брзином. Ипак, колико је технолошки развој позитиван, на жалост, јавља се и негативна страна утицаја технологије на друштво.

Половином 2017-те, друштвеним мрежама почиње да се шири страх, људи постају пољуљани причом да вакцина против малих богиња изазива аутизам код деце. Морбили почињу да се шире, и страх од вакцине замењује страх од Морбила, а здравље популације, нарочито деце, доведено је у стање ризика и опасности.

Антивакцинални став се јавља као феномен отпора и несигурности према вакцинама, као и одбијање вакцинације од стране једне особе или одбијање вакцинације детета од стране родитеља. Светска здравствена организација је овај феномен означила као једну од десет највећих здравствених претњи у 2019.(1,2) Аргументи против вакцинације су одбачени научним консензусом о сигурности и ефикасности вакцина.(3,4,5,6)

Научни докази који потврђују ефикасност вакцина су добро утврђени.(7) Масовна вакцинација је искоренила богиње које су убијале свако седмо дете у Европи. Као скромнији пример, инфекције проузроковане од Haemophilus influenzae (Hib), главним узроком бактеријског менингитиса и других озбиљних болести код деце, смањиле су се за више од 99% у САД-у од увођења вакцина 1988.(8)

Неки тврде да су смањења заразних болести резултат бољих санитарних и хигијенских услова или да су те болести већ биле у паду пре увођења специфичних вакцина. Те тврдње нису поткрепљене научним подацима; учесталост болести која се могу спречити вакцином временом је варирала до увођења специфичних вакцина, када је учесталост пала на готово нулу.

Непотпуна вакцинација повећава ризик од болести за читаву популацију, укључујући и оне који су вакцинисани, јер смањује колективни имунитет. То је индиректни облик заштите од заразних болести. Проценат популације који мора бити вакцинисан да би се постигао овај ефекат варира од болести до болести, али мора бити висок.

Ако је довољан број људи вакцинисан, колективни имунитет ступа на снагу, смањујући ризик за људе који не могу примити вакцину јер су премлади или стари, имају ослабљен имуни систем или имају озбиљну алергију на састојке вакцине.(8)

Здравље становништва

 

Болест

Неопходан процент вакцинисаности популације

Морбили

95%

Велики Кашаљ

92-94%

Дифтерија

83-86%

Рубеола

83-86%

Полио

85-86%

Заушке

80%

Velike Boginje

80-86%

 

Најчешће коришћене вакцине су исплатив и превентиван начин промовисања здравља у односу на лечење акутне или хроничне болести.

Ако програм вакцинације успешно смањи опасност од болести, временом се деси да свест о тој болести ишчезне и њене последице лако се забораве. Тренутно, родитељи који не вакцинишу децу мислећи да не могу ништа изгубити. Ако превише људи одбије вакцинацију и тиме искористи предности колективног имунитета без вакцинације, могуће је да ће временом ниво потребног становништа које треба да је вакцинисано пасти, доћи ће до ситуације да колективни имунитет више неће имати своју корист.

Извори:

  1. “Ten health issues WHO will tackle this year”. Who.int
  2. PM, Aristos Georgiou (15. 1. 2019). “The anti-vax movement has been listed by WHO as one of its top 10 health threats for 2019”
  3. “Communicating science-based messages on vaccines”. Bulletin of the World Health Organization. 95 (10): 670–71. oktobar 2017. doi:10.2471/BLT.17.021017. PMC 5689193. PMID 29147039.
  4. “Why do some people oppose vaccination?”. Vox. .
  5. Ceccarelli, Leah. “Defending science: How the art of rhetoric can help”.
  6. U.S. Department of Health and Human Services. “Vaccines.gov”.
  7. Christenson, Brith; Lundbergh, Per; Hedlund, Jonas; Örtqvist, Åke (mart 2001). “Effects of a large-scale intervention with influenza and 23-valent pneumococcal vaccines in adults aged 65 years or older: a prospective study”. The Lancet. 357 (9261): 1008–11. doi:

8 . Centers for Disease Control Prevention (CDC) (mart 2002). “Progress toward elimination of Haemophilus influenzae type b invasive disease among infants and childr”Measles Vaccination is Best for Children: The Argument for Relying on Herd Immunity Fails”. Journal of Bioethical Inquiry. 14 (3): 375–84. septembar 2017.en – United States, 1998–2000″

др Ана Пајичић

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs