СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА

“ИСТУПИ ЗА ДОЈЕЊЕ – Едукуј и подржи”

 

Светска недеља дојења (ВБВ) је глобална кампања за подизање свести o значају дојења која се традиционално обележава од 1. до 7. августа у више од 170 земаља света са основним циљем да се ојача друштвена свест о значају и предностима дојења. Ове године кампања носи назив “ИСТУПИ ЗА ДОЈЕЊЕ – Едукуј и подржи” и биће усмерена на јачање капацитета свих актера који морају штитити, промовисати и подржавати дојење на различитим нивоима друштва. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године пажња је усмерена на различите теме које су од значаја за дојење. Светска недеља дојења 2022. године има за циља да се  фокусира на јачање капацитета актера који морају да штите, промовишу и подржавају дојење на различитим нивоима друштва. Ови актери чине топли ланац подршке за дојење. Циљне популације, укључујући владе, здравствене системе, радна места и заједнице, биће информисане, образоване и оснажене да ојачају своје капацитете да би обезбедили и одржали окружење погодно за дојење за породице у свету након пандемије.

 

 КАМПАЊА ТОПЛОГ ЛАНЦА

Дојење је кључно за стратегије одрживог развоја након пандемије, јер побољшава исхрану, осигурава сигурност хране и смањује неједнакости између и унутар земаља. Светска здравствена организација препоручује искључиво дојење првих 6 месеци живота, након чега следи наставак дојења одговарајућом допунском храном до 2 године и даље. СЗО такође препоручује рани и непрекидни контакт кожа на кожу, смештај у собу и негу мајки који значајно побољшавају преживљавање новорођенчади и смањују морбидитет. Све мајке треба подржати да започну дојење што је пре могуће након рођења, у року од првог сата након порођаја и треба да добију практичну подршку како би им се омогућило да започну и успоставе дојење и решавају уобичајене потешкоће при дојењу.

Квалификовано саветовање и едуковање о дојењу је кључно за повећање стопе дојења. Побољшање приступа стручном саветовању за дојење може продужити трајање дојења и промовисати искључиво дојење, са бенефицијама за бебе, породице и привреде. Током пандемије CОVID-19, више него икада, мајкама је потребан приступ стручној подршци за дојење. Пандемија је резултирала преусмеравањем здравствених радника на реаговање и преоптерећеним здравственим системима. Услуге здравствене заштите које имају за циљ да помогну мајкама да доје, укључујући саветовање и стручну подршку у лактацији, су оптерећене. Мере превенције инфекције, као што је физичко дистанцирање, отежавају наставак саветовања у заједници и услуга подршке од мајке до мајке. Стога, земље морају имплементирати иновативна решења, укључујући е-саветовање и подршку како би мајкама пружиле квалификовану подршку у дојењу.

Циљеви кампање 2022. године су:

Информисање људи о њиховој улози у учвршћивању карика ланца подршке дојењу;

Учвршћивање дојења као део здраве и сигурне исхране и смањења неједнакости;

Ангажовање и укључивање људи и организација у ланац подршке дојењу;

Подстицање и оснаживање учесника и система за промене из корена.

 

Извор:WABA;World breastfeeding lik; www.worldbreastfeedingweek.org

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs