28. јул – Светски дан борбе против хепатитиса

 

Светска здравствена организација (СЗО) је 2010. године одредила 28. јул  као дан обележавања борбе против хепатитиса. Овај дан је одабран у част рођендана нобеловца проф. Блумберга-а, који је открио вирус хепатитиса  Б. На овај  дан се светска јавност мобилише са циљем да предузме мере и подигне свест о глобалном оптерећењу вирусним хепатитисима, како би се утицало на стварне промене којима бисмо заједнички олакшали превенцију, дијагнозу и лечење вирусних хепатитиса, али и подигли свест о важности познавања сопственог хепатитис статуса и проширили информације о могућностима и значају лечења.

Хронични хепатитис  Б и Ц су главни узрок настанка цирозе и рака јетре и најчешћи разлог за трансплантацију јетре у Европи. Према последњим подацима СЗО, годишње се региструје око 3 милиона нових инфекција проузрокованих вирусом хепатитис Б и Ц, а чак и у условима тренутне епидемиолошке ситуације проузроковане инфекцијом  COVID-19, услед компликација вирусних хепатитиса Б и Ц и болести које су повезане са хепатитисом, на сваких 30 секунди умре једна особа. Хепатитиси Б и Ц се јављају у свим деловима света, а учесталост им се разликује од једног географског подручја до другог као и између различитих групација становништва унутара одређених географских подручја. Процена СЗО је да око 300 милиона људи тренутно живи са вирусним хепатитисом, а да тога нису свесни.

Свет се тренутно суочава са новом појавом необјашњивих акутних инфекција хепатитиса које погађају децу. СЗО, заједно са научницима и креаторима политике у погођеним земљама, ради на разумевању узрока ове инфекције за коју се чини да не припада ниједном од познатих 5 типова вируса вирусног хепатитиса: А, Б, Ц, Д и Е.

Ова нова епидемија ставља фокус на хиљаде акутних инфекција вирусним хепатитисом које се јављају код деце, адолесцената и одраслих сваке године. Већина акутних инфекција хепатитисом изазива благу болест, па чак и остају неоткривене док у неким случајевима, могу довести до компликација и бити фаталне.

За разлику од акутног вирусног хепатитиса, хепатитис Б и Ц доводе до хроничне болести која је асимптоматска дуги низ година, што доводи до цирозе, рака јетре и смрти. У Европском региону СЗО, хепатитис Б и Ц су одговорни за више од 100 000 изгубљених живота сваке године. Иако имамо упутства и алате за дијагнозу, лечење и превенцију хроничног вирусног хепатитиса, ове услуге су често ван домашаја заједница и понекад су доступне само у централизованим или специјализованим болницама.

На Светски дан борбе против хепатитиса 2022, СЗО истиче потребу да се лечење и нега хепатитиса приближе примарним здравственим установама и заједницама како би људи имали бољи приступ без обзира на врсту хепатитиса који имају.

СЗО има за циљ да постигне елиминацију хепатитиса до 2030. Да би се то постигло, СЗО позива земље да постигну специфичне привремене циљеве до 2025:

  • смањење нових инфекција хепатитисом Б и Ц за 50%
  • смањење смртност од рака јетре за 40%
  • како би се осигурало да 60% људи са вирусом хепатитиса Б и Ц буду дијагностиковани
  • како би се осигурало да 50% оних који испуњавају услове добију одговарајући третман.

Поводом обележавања 28. јула Светског дана борбе против хепатитиса, Завод за јавно здравље Шабац ће током месеца августа омогућити свим заинтересованим лицима да провере свој Хепатитис статус. Сви заинтересовани се током месеца августа  могу јавити у ЗЈЗ Шабац – Центар за превенцију и контролу болести- ДПСТ (Добровољно поверљиво саветовалиште) сваким радним даном у периоду од 9-12 часова и тамо одредити свој хепатитис статус. Тестирање је бесплатно и за њега није потребан упут.

Извор:World health organization Europe; World hepatitis day 2022; www.who.int/europe/news- room/events/item/2022/07/28/default-calendar/world-hepatitis-day-2022

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs