Васкршњи пост

Поштовани суграђани,

За Православне вернике данас је почео Васкршњи пост, најдужи (траје седам недеља) и најстрожи. По правилима СПЦ, храна припремана на уљу дозвољена је само суботом, недељом и на Младенце, а риба само два пута током поста на празник Цвети и Благовести.  Поред  тога прва три дана овог поста  и Велики Петак подразумева  потпуно уздржавање од  јела и пића.

Као што знате драги суграђани, пост се не састоји само од уздржавања од  мрсне хране, већ пре свега од рђавих мисли, жеља и дела. Такође пост подразумева молитву, доброчинство и ревност упражњавања свих хришћанских врлина. Циљ поста је очишћење тела, јачање воље, уздизање душе изнад тела и изнад свега прослављење Бога.

Овим обраћањем подржавамо све православне  вернике који желе да посте, али постоје особе којима  из медицинских разлога не препоручујемо онај део поста који се односи на храну.  То су пре свега : мала деца, труднице, доиље, особе оболеле од малигних болести,различити облици имунодефицијенције , особе са трансплантираним органима.

Заправо свака особа која има неки озбиљнији здравствени проблем, пре започињања поста би требало да се посаветује са својим лекаром који лечи то обољење и затражи мишљење.

Драги суграђани, БОГ је љубав, грех на уста излази! Срећан почетак Васкршњег поста свима који посте.

ПРАШТАЈТЕ!

 

др Снежана Панић,
спец. хигијене, субспецијалиста исхране здравих и болесних људи

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs