Здрава физичка активност у периоду пандемије Корона вируса

Редовне физичке активности у периоду пандемије Корона вируса су веома важне али у исто време и изазовне. Период ванредног стања и ограниченог физичког кретања су довели до тога да су се људи минимално бавили физичком активношћу.Укидање ванредног стања даје нам могућност и обавезу да будемо физички што активнији тј да се што више крећемо и будемо у покрету. Физичка активност побољшава снагу и издржљивост мишића, равнотежу, флексибилност и кондицију. Редовна физичка активност позитивно утиче на ментално здравље, поправља расположење и смањује анксиозност и депресију.

Физичка активност је дефинисана као свако телесно кретање које производи скелетни мишић а који захтева трошење енергије. Физичка активност укључује вежбање као и друге активности које подразумевају телесно кретање и обављају се као део игре, рада, активног превоза, кућних послова и рекреативних активности. Физичке активности се могу предузимати на послу као и у кућним условима, тако да сви облици активности могу да омогуће здравствене користи ако се редовно спроводе, довољно трају и имају свој интезитет.

Физичка неактивност један је од водећих ризика за појаву масовних хроничних незаразних болести у свету. Неупражњавање физичке активности повећава ризик од малигних болести, кардиоваскуларних болести, мозданог удара за 20-30% те скраћује животни век за 3-5 година. Физичка неактивност оптерећује друштво кроз скривене и растуће трошкове медицинске неге и губитак продуктивности. Свака физичка активност је из тог разлога важна за наше здравље па макар и у трајању 3-5 минута у облику истезања после дуготрајног седења. Оваква активност може да допринесе смањењу напетости у мишићима, побољшању циркулације као и бољем раду мишића.

Имајући у виду да смо у периоду Пaндемије Корона вируса и његовог преношења те да се бављењем физичком активности ослобађају секрети и капљице које потичу из респираторног тракта и са коже, препорука је да се физичка активност одвија на отвореном простору где нема пуно људи у окружењу. Ковид-19 озбиљно утиче на наше друштво и на свакодневни живот свих. Иако су поштовање физичке дистанце и боравак у кући веома важни за спречавање ширења корона вируса, постоји простор за сигурну фзичку активност вожње бицикла.

Предности вожње бициклом у доба Короне су:

– избегавање градског превоза – Заштита и себе и других

– боравак на отвореном мањи ризик од инфекције

– боље психофизичко стање

Вожња бициклом да би била сигурна значи да треба да се придржавамо одређених мера тј да се пре вожње за време вожње и након вожње адекватно заштитимо.

  • ПРЕ И НАКОН СВАКЕ УПОТРЕБЕ БИЦИКЛА ПАЖЉИВО ДЕЗИНФИКУЈТЕ СВЕ ДЕЛОВЕ КОЈЕ ДОДИРУЈЕТЕ (ПРЕ ВОЖЊЕ ОБАВЕЗНО ОПЕРИТЕ ИЛИ ДЕЗИНФИКУЈТЕ РУКЕ!
  • ТРУДИТЕ СЕ ДА У ТОКУ ВОЖЊЕ НЕ ДОДИРУЈЕТЕ ЛИЦЕ РУКАМА!
  • БИЦИКЛ ВОЗИТЕ САМИ ИЛИ У ДРУШТВУ ЧЛАНОВА ДОМАЋИНСТВА!
  • ИЗБЕГАВАЈТЕ ВОЖЊУ У ГРУПИ!
  • ИЗБЕГАВАЈТЕ ГУЖВУ И УСКЕ ТРАКЕ!
  • ДРЖИТЕ АДЕКВАТНО ОДСТОЈАЊЕ 
  • НАКОН ВОЖЊЕ БИЦИКЛА, А ПРЕ УЛАСКА У КУЋУ ГУМЕ ОБАВЕЗНО ОПЕРИТЕ ИЛИ ДЕЗИНФИКУЈТЕ!
  • НАКОН СВАКЕ ВОЖЊЕ ПОЖЕЉНО ЈЕ ДА СЕ ИСТУШИРАТЕ, ПРОМЕНИТЕ ОДЕЋУ, ОЧИСТИТЕ РУКАВИЦЕ, КАЦИГЕ, НАОЧАРЕ И ДРУГУ ОПРЕМУ ИЛИ ОДЕВНЕ ПРЕДМЕТЕ КОЈЕ СЕ КОРИСТИЛИ!

Поред инфекције Корона вирусом постоје и други ризици у току вожње, и сходно томе…

ВОЗИТЕ БЕЗБЕДНО!

СМАЊИТЕ РИЗИК ОД ПОВРЕДА АДЕКВАТНОМ ОПРЕМОМ И БЕЗБЕДНИМ ПОНАШАЊЕМ!

Извори: 

Global action plan on physical activity 2018–2030: more active people for a healthier world https://www.who.int/publications-detail/global-action-plan-on-physical-activity-2018%E2%80%932030,

-World Health Organization, Physical activity https://www.who.int/dietphysicalactivity/pa/en/

-World Health Organization, Physical activity https://www.who.int/health-topics/physical-activity

-Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,Vožnja busikla u toku pandemije, zdrav i bezbedan izbor, https://www.zdravlje.org.rs/index.php/aktuelne-vesti/904-voznja-bicikla-u-toku-i-nakon-pandemije

EFC, Cycling against the COVID-19, https://ecf.com/news-and-events/news/cycling-against-covid-19

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs