ИСХРАНА У ПРОЛЕЋЕ

Поштовани суграђани, стигло је пролеће, идеално време да поред зимских јакни и капута скинете и који килограм, ако за то постоји потреба или пак да уведете нешто здравих навика у своју рутину. Ево неколико препорука:

  1. После зимског „преједања“, време је за нешто са мање калорија. Изаберите сезонско поврће које даје снагу и виталност организму: зелену салату, млади лук , спанаћ, блитву, ротквице, сремуш, али не заборавите и поврће које је доступно током целе године: шаргарепа, празилук, црвени, црни и бели лук. Своју креативност употпуните орашастим плодовима (ораси, бадеми, лешници). Ово је посебно важно за Православне вернике који се строго придржавају правила СПЦ и у време Ускршњег поста  рибу конзумирају  само  на Благовести и Цвети.
  2. Риба, високо вредна намирница, садржи квалитетне протеине, многе минерале и витамине, омега 3 масне киселине, које позитивно утичу на раст, развој, репродукцију срце и мозак, али заобиђите шарана, сома, смуђа. Определите се за рибе са мање масти, бела речна или плава морска риба је бољи избор. Начин припреме је врло важан. Пржена и похована риба на ваше тело има исти ефекат као и печено прасеће месо.
  3. Воће, најбоље јести у виду ужина. Док нам не стигну јагоде, трешње и остало сезонско воће, уживајте у цитрусима, јабукама и бананама
  4. Пролеће је идеално време за увођење  интегралних  житарица у исхрану. Разлог: даће вам бољи осећај ситости и нутритивно су вредније.
  5. Поштовани суграђани не заборавите воду. Вода је намирница број један. Неопходно је свакодневно уносити довољне количине хигијенски исправне воде. Користите поуздане изворе водоснабдевања.
  6. И на крају физичка активност, једнако важна као све горе набројано. Пролеће је идеално време да кренете, ако ништа друго, онда у свакодневну једносатну шетњу.

Уколико желите лично да разговарате са нашим специјалистима за исхрану и креирање личне дијете, преглед можете заказати путем изабраног лекара у Дому здравља или на лични захтев.

 

Саветовалиште за исхрану  Заводa за јавно здравље  Шабац.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs