Нова услуга за обавештења о резултатима PCR теста

Канцеларија за ИТ и еУправу у сарадњи са Републичким фондом за здравствено осигурање развила је услугу на Порталу еУправа која грађанима омогућава да примају имејл и СМС обавештења да ли је њихов резултат PCR теста на COVID-19 готов. Аутоматски (инфо) сервис обавештава искључиво о томе да је резултат готов, а резултате теста грађани могу да добију на Порталу еЗдравља e-zdravlje.gov.rs.

„Свесни чињенице да се у Србији дневно тестира више од 7 хиљада људи желели смо да развијемо услугу која ће омогућити грађанима да на брз и једноставан начин добију информацију да ли је њихов резултат готов, без потребе да одлазе у домове здравља и да се излажу и најмањем ризику. Начин живота који морамо да водимо због коронавируса, као и нова нормалност у којој се сви налазимо, једноставно намеће да је електронски начин комуницирања сада неопходан. еУправа је одговор у овим изазовним временима и стога још једном апелујем на све органе јавне управе да омогуће грађанима да своје послове које имају са државом заврше путем мобилног телефона или рачунара”, изјавио је директор Канцеларије за ИТ и еУправу, доц. др Михаило Јовановић.

Како да се пријавите на сервис?

– На Порталу еУправа покрените услугу Обавести ме о резултату PCR теста на COVID-19

– Унесите свој ЈМБГ, контакт имејл адресу и телефон како бисте примали обавештења и кликните на тастер Пријава

– Уколико желите да примите обавештење и за чланове своје породице, потребно је да поновите поступак и попуните поново пријаву

– Оног тренутка када резултат буде готов добићете имејл и СМС поруку

– Резултат се може преузети електронски на Порталу www.e-zdravlje.gov.rs коришћењем налога на Порталу еУправа или уношењем серијског броја картице здравственог осигурања и ЛБО броја. Такође, резултат се може преузети и у амбуланти где је узет узорак затест.

– Да бисте користили ову услугу не морате бити регистровани корисник Портала еУправа

Важне напомене

Путем овог сервиса не шаљу се информације о серолошким тестовима на COVID-19 (брзи тестови), већ искључиво о PCR тестовима.

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу нема приступ резултатима PCR теста на вирус COVID-19 (да ли је резултат позитиван или негативан), већ добија само информацију да је резултат теста готов. Такође, Канцеларија нема приступ ни информационом систему у коме се бележе резултати тестирања, а информација да је резултат теста готов генерише се на основу податка о датуму издавања резултата који уносе лабораторије.

За све нејасноће, као и питања у вези са резултатима тестова потребно је да грађани непосредно контактирају амбуланту где су се тестирали и у разговору са медицинским радницима добију одговоре на сва питања.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs