Становницима Мачванског округа умрежавањем олакшано коришћење здравствених услуга

„Компанија Хелиант, (Heliant)  у овом заједничком послу, је омогућила да свим људима олакшамо коришћење услуга здравствене заштите, а то је један од важних предуслова за очување јавног здравља”, каже директор Завода за јавно здравље Шабац, др Бранко Вујковић о информационом умрежавању Мачванског округа.

Компанија Хелиант је прошлог лета имплементирала свој лабораторијски информациони систем Инфолаб ЛИС (модул микробиологије) и пословни информациони систем Монео у Заводу за јавно здравље Шабац (ЗЈЗ Шабац), чиме је започела процес умрежавања здравствених установа Мачванског округа.

Умрежавањем су, поред ЗЈЗ Шабац, до краја године обухваћене и друге установе у којима је имплементиран здравствени информациони систем Хелиант – Богатић, Љубовија, Коцељева, Крупањ, Шабац, Владимирци и Мали Зворник.

На тај начин је омогућено електронско достављање упута из здравствених установа ЗЈЗ Шабац, као и достављање верификованих резултата здравственој установи у картон пацијента.

Смањена је беспотребна администрација, док је убрзан проток информација између установа, као што за “heliant.rs” наглашава директор Завода за јавно здравље Шабац, др Бранко Вујковић.

„Завод за јавно здравље Шабац омогућио је и најудаљенијим пацијентима да у најкраћем року добију адекватну терапију од стране изабраног лекара, или лекара специјалисте, након најбрже и најпрецизније микробиолошке дијагностике у нашој лабораторији.

До сада су лекари морали да чекају микробиолошке анализе минимум седам дана, па је терапија антибиотицима најчешће започињана и без микробиолошке потврде и теста антимикробне резистенције микроорганизама, што је наравно излагало пацијенте нерационалној употреби антибиотика, али и доприносило да бактерије додатно развијају отпорност на антибиотике генерисањем регионалног и глобалног проблема резистенције на антимикробну терапију“, каже др Вујковић.

Он истиче да је, управо због свега наведеног, „компанија Хелиант у овом заједничком послу омогућила да свим људима олакшамо коришћење услуга здравствене заштите, а то је један од важних предуслова за очување јавног здравља“.

Директор Завода за јавно здравље Шабац подсећа да се дигитализација здравственог система показала као важно оружје у борби против пандемије и постала нови замајац развоја здравствених установа у Србији, са ефикаснијом и ефективнијом реализацијом важних задатака у борби за здравље грађана, али и рационализацијом свих ресурса.

„Завод за јавно здравље Шабац је прва установа јавног здравља која је увођењем најмодернијег лабораторијског информационог система омогућила да се, уз помоћ нашег партнера, компаније Хелиант, и све установе примарне и секундарне здравствене заштите интегришу у јединствени систем. Ако директно посматрамо процес, који је раније функционисао у искључиво папирној форми, данас је он аутоматизован пријемом електронског упута, али и слањем верификованих резултата од наших стручњака у најкраћем могућем року, чиме смо смањили „ручне“ кораке и могућност људске и техничке грешке на најмању могућу меру“, истиче др Бранко Вујковић.

Он додаје и да је смањена количина папирне документације, те да су самим тим и запослени растерећени од скенирања анализа, паковања и слања поштом.

Такође, аутоматизација је помогла и у евидентирању услуга које ЗЈЗ Шабац ради за Републички фонд за здравствено осигурање, убрзала је генерисање фактуре и наплате услуга Завода.

„Све ово допринело је и значајној уштеди финансијских ресурса, поред евидентне уштеде времена. Уз одличну дијагностичку опрему и најмодернију лабораторију клиничке микробиологије са убрзањем процеса, квалитет наших услуга је достигао завидан ниво, о чему сведоче и сва признања која је наша установа добила за резултате пословања“, каже директор Завода за јавно здравље Шабац, др Бранко Вујковић.

 

Преузето са: https://heliant.rs/2024/01/12/stanovnicima-macvanskog-okruga-umrezavanjem-olaksano-koriscenje-zdravstvenih-usluga/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs