1.јун – Дан реке Саве

Дан реке Саве обележава се сваког 1. јуна од 2007. године када је службено проглашен од стране Међународнe комисијe за слив реке Саве (Савске комисије) са циљем промовисања значаја реке Саве, њених изузетних еколошких вредности и социо-економског потенцијала.

Међународна комисија за слив реке Саве (Савска комисија) успостављена је за потребе имплементације Оквирног споразума о сливу реке Саве. Комисију чине по два представника сваке стране потписнице Оквирног споразума при чему свака страна у Савској комисији има један глас. Седиште Савске комисије је у Загребу, у Републици Хрватској.

Оквирни споразум о сливу реке Саве потписан је 2004. године од стране Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. То је основни документ којим се наглашава важност прекограничног сагледавања и сарадње влада, институција и појединаца за одрживи развој сливног подручја реке Саве.

Река Сава настаје у Словенији спајањем Саве Долинке и Саве Бохињке. У Србију улази из Хрватске и после око 207 km, код Београда, улива се у Дунав. Дугачка је 945 km, а површина слива износи 97.713 km² и има чак 249 притока. Спаја три главна града (Љубљану, Загреб и Београд) и четири државе (Словенију, Хрватску, Босну и Херцеговину и Србију).

Међународни Дан реке Саве се сваке године обележава организацијом бројних догађаја који обухватају спортске и образовне садржаје, Савске сајмове и друге активности и тако упућује и апел грађанима Републике Србије да чувају овај непроцењиви природни ресурс који имамо у земљи.

Извор: Дан реке Саве; https://rdvode.gov.rs/lat/dan-save.php 

Фото: Ј. Губелић

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs