3. јун – Светски дан бицикла

Од свог оснивања 2018. године, Светски дан бицикла обележава се сваке године 3. јуна од стране заговорника у многим земљама. Усвојен резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација (УН), Светски дан бицикла одаје признање „јединствености, дуговечности и свестраности бицикла, једноставног, приступачног, поузданог, чистог и еколошки одрживог превозног средства, подстичући бригу о животној средини и здравље .” Заговорници подстичу употребу бицикла као средства за искорењивање сиромаштва; унапређење одрживог развоја; јачање образовања, укључујући физичко васпитање за децу и младе; унапређење здравља; спречавање болести и омогућавање социјалне укључености и културе мира.

Бициклизам је представљен као здрава, зелена и економична алтернатива транспорту. Нова резолуција Генералне скупштине УН усвојена 2022. године о „Интеграцији уобичајеног бициклизма у системе јавног превоза за одрживи развој“ јача ове принципе. Кроз ову резолуцију, владе се обавезују да ће промовисати бицикл међу свим члановима друштва, укључујући људе свих узраста, градских и руралних, и развити културу бициклизма у друштву.

Светска здравствена организација активно промовише бициклизам због његових безброј предности за здравље и животну средину, укључујући повећање физичке активности, смањење незаразних болести као што су рак и дијабетес, и смањење загађења ваздуха и буке. Владе широм света, такође препознају бициклизам као посредника у постизању многих циљева одрживог развоја, укључујући оне о образовању, енергетици, запошљавању, градовима и неједнакостима. Основна услов је да путеви морају бити сигурни да би се ослободио потенцијал бициклизма. У складу са Светским даном бицикла, СЗО је издала низ извора и материјала за промоцију бициклизма, побољшање сигурности на путевима и побољшање здравља и добробити људи и места на којима живе, раде и рекреирају се.

 

Извор:World Health Organization; World bicycle day; https://www.who.int/campaigns/world-bicycle-day

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs