5. мај – Светски дан хигијене руку у здравственим установама

„Убрзајмо акцију заједно – СПАСИМО ЖИВОТЕ – Оперимо руке“

Светски дан хигијене руку у здравственим установама обележава се на иницијативу Алијансе за безбедност пацијената Светске здравствене организације (СЗО) у 182 земље света и око 22 000 здравствених установа. Овогодишња кампања се  обележава под слоганом „Убрзајмо акцију заједно – СПАСИМО ЖИВОТЕ – Оперимо руке“.

Превенција и контрола инфекција, укључујући хигијену руку, један су од најважнијих елемената иницијативе СЗО „Здравље за све“, јер је то практичан и на доказима заснован приступ са позитивним утицајем на квалитет неге и безбедност пацијената на свим нивоима здравственог система. Хигијена руку спашава милионе живота сваке године када се спроводи у правим тренуцима током пружања здравствене заштите те је из тог разлога Светска здравствена организација (СЗО) покренула кампању за ширење важности спровођења хигијене руку у здравственим установама.

Обележавањем Светског дана хигијене руку у здравственим установама подсећамо на значај хигијене руку у превенцији болести где прање руку сапуном представља једну од најефективнијих и најисплативијих мера. Тема овогодишње кампање се односи на заједничко убрзавање акција за спречавање инфекција и утицања на повећање отпорности на антимикробне лекове у здравственој заштити у циљу изградње културе безбедности и квалитета у којој се унапређењу хигијене руку даје велики значај.

Циљеви овогодишње кампање:

– Ојачати и оснажити актере у здравственој заштити да убрзају акцију за побољшање хигијене руку, превенције и контроле инфекција у здравственим установама.

-Подстицати сарадњу и заједнички рад људи и организација ка заједничком циљу минимизирања ризика од инфекција и развоја антимикробне резистенције у здравственој заштити.

Основне поруке Светског дана хигијене руку 2023.године:

-Прање руку сапуном је појединачно најисплативија здравствена  интервенција: ефикасне мере превенције и контроле укључујући хигијену руку могу да спрече и до 70% болничких инфекција.

-Прање руку сапуном редукује болести: дијареју, акутне респираторне инфекције, интестиналне инфекције и инфекције коже и очију.

-Прање руку само водом није довољно.

-Критични моменти када треба прати руке су: после употребе тоалета, пре руковања     храном.

-Ефективна промоција захтева разумевање понашања људи и начина мотивације за промену понашања.

-Партнерство јавног и приватног сектора је добар приступ у постизању промена понашања људи.

 

 

Извор: World Health Oganization; Accelerate action together. SAVE LIVES – Clean Your Hands https://www.who.int/campaigns/world-hand-hygiene-day/2023

ИЗЈЗ Србије; Svеtsкi dаn higiјеnе ruкu u zdrаvstvеnim ustаnоvаmа, 5. Мај https://www.batut.org.rs/index.php?content=2599

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs