6. јун – Национални дан донора органа

  1. јун се прославља каo Национални дан донора органа са циљем истицања значаја донирања органа, широм света прихваћеном и успешном методом лечења пацијената са иреверзибилним слабљењем функције виталних органа као што су срце, бубрези, јетра, панкреас или плућа. У Србији око 2000 људи чека на свог донора и позив за трансплантацију. Због малог броја донора у нашој земљи већ неколико година, на трансплантацију бубрега данас чека 736 особа, трансплантацију јетре – 66 особа, док на срце чека 36 особа. Успешна трансплантација спасава животе и значајно побољшава квалитет живота примаоца. У свету се број оболелих повећава, у складу са растом и старењем становништва и савременим начином живота који захтева све већу потребу за трансплантацијом органа и ткива. Живот више хиљада пацијената који чекају трансплантацију органа је изузетно тежак и ограничавајући. Неки на жалост, прилику да добију орган који им може спасити живот, никада не дочекају. И поред апела удружења пацијената и лекара, грађани углавном не пристају да донирају органе преминулог члана породице и тиме продуже живот пацијенту којем је орган неопходан. Из тог разлога, овогодишњи Национални дан донора органа дочекујемо са најмање урађених трансплантација до сада, али и са непознатим бројем преминулих, који на жалост нису дочекали трансплатацију. У свету постоји више међународних организација које се баве “разменом органа”. Једна од њих је Еуротрансплант, међународна, непрофитна организација са седиштем у Холандији, која делује као посредник између донаторских болница и центара за трансплантацију у корист пацијената којима је потребна трансплантација органа у свим њеним земљама чланицама. Мрежу Еуротрансплант чине Аустрија, Белгија, Хрватска, Немачка, Мађарска, Луксембург, Холандија и Словенија, које опслужују укупно око 137 милиона становника. Центри за трансплантацију у мрежи Еуротрансплант имају своје пацијенте који чекају на трансплантацију органа регистровану у централној бази података Еуротранспланта са свим одговарајућим релевантним карактеристикама. Чим донор постане доступан, његове или њене карактеристике се бележе у истој бази података и користећи софистицирани компјутерски програм, Еуротрансплант тренутно може да произведе ‘листу подударања’ за сваки орган који постане доступан.

Заједно за нови живот” је удружење трансплантираних пацијената и оних на листама чекања за трансплантацију органа које постоји у Републици Србији. Основано је  2017. године као резултат међусобне подршке и разумевања пацијената.Својим непрофитним радом, удружење се фокусира на заштиту и заступање интереса особа са инвалидитетом, пружајући подршку кроз здравствену, социјалну и правну заштиту.

 

 

 

Извор:   Удружење трансплантираних пацијената и пацијената којима је потребна трансплантација органа;”Zajedno za novi život”https://zajednozanovizivot.com/transplantacija/

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs