7. јун – Светски дан безбедности хране

  1. јун Светски дан безбедности хране, установила је Генерална скупштина Уједињених нација како би подигла свест код људи о важности безбедности хране. Овогодишња тема наглашава важност припреме за инциденте у вези са безбедношћу хране, без обзира колико благи или тешки они могу бити и обележава се под слоганом: „Безбедност хране: припремите се за неочекивано“. Сваког дана, у просеку, 1 600 000 људи оболи од небезбедне хране, контаминиране бактеријама, вирусима, паразитима или хемијским супстанцама. Кампању заједнички воде Светска здравствена организација (СЗО) и Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО). Инциденти у вези са безбедношћу хране који захтевају интервенцију ради заштите здравља потрошача могу се кретати од мањих догађаја до великих криза.

ФАО и СЗО су 2004. године заједно створили ИНФОСАН, глобалну мрежу националних органа за безбедност хране, како би омогућили брзу размену информација преко граница и између чланица, бележећи стотине инцидената у вези са безбедности  хране сваке године. Земље могу и подстичу се да ИНФОСАН-у пријаве међународне догађаје о безбедности хране.

Инциденти у вези са безбедности хране су ситуације у којима постоји потенцијални или потврђен здравствени ризик повезан са конзумирањем хране. Инцидент са храном може се десити, услед несрећа, неадекватне контроле, преваре са храном или природних догађаја. Иако спремност за управљање инцидентима у вези са безбедношћу хране захтева посвећене напоре креатора политике, органа за безбедност хране, фармера и субјеката у пословању са храном, потрошачи такође могу играти активну улогу.

– Један од десет  људи широм света сваке године оболи од контаминиране хране

– Преко 200  болести настаје конзумирањем контаминиране хране

– 40 посто  терет болести које се преносе храном носе деца млађа од 5 година

На индивидуалном нивоу, малим корацима можемо добити далекосежне позитивне ефекте на пољу безбедности хране. Учењем и едукацијом, почевши од најмлађих, да „пре и после јела треба руке прати“.

Важно је нагласити значај поштовања кључних принципа у безбедној манипулацији храном, чија је окосница правило 5 кључева: одржавати личну хигијену и чистоћу радне средине, одвајати сирову и термички обрађену храну, темељно термички обрађивати храну, чувати храну на безбедној температури (<5°C или >60°C) и користити хигијенски исправну воду у раду са храном (кување, прање).

Свако од нас може да  допринесе овом важном изазову, јер са аспекта безбедности хране сви смо заинтересоване стране и сваког од нас се тиче…

 

Извор:WHO; World Health Organization;World foof safety day; https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-day/2024

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs