1. novembar 2013. – Dan Zavoda za javno zdravlje Šabac

Promocija zdravlja – investicija 21. veka

Zavod za javno zdravlje u Šapcu obeležio je 1. novembra dan ustanove. Bio je to povod da se osvrnu na pređeni put, ali i odmere korake dalje. U tom smeru koncipirana je stručna konferencija na koju su pozvali stručnjake, predstavnike Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i eksperte u oblasti javnog zdravlja.

Na konferenciji su govorili: državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije prim. dr Periša Simonović; direktor republičkog Instituta za javno zdravlje Srbije prim. dr Dragan Ilić; prof. dr Viktorija Cucić; prim. dr Milijana Popović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Šapcu; dr Igor Dragičević, pomoćnik direktora za medicinska pitanja, i mr Boško Đoković, pomoćnik direktora za kvalitet Zavoda za javno zdravlje Šabac. Svi oni, svojim izlaganjima, doprineli su boljem razumevanju misije zavoda za javno zdravlje i neophodnosti da se udruže i zajedničkim snagama doprinesu unapređenju zdravlja naroda.

Dilema da li lečenje narušenog zdravlja predstavlja osnovni zadatak medicine ili je primarni zadatak medicine da prevenira bolest i promoviše zdravlje, ujedinila je stručnu javnost u uverenju da je pored lečenja, više od toga, prevencija bolesti i promocija zdravlja najisplativija investicija u 21. veku, a u tu investiciju Šabac je počeo da ulaže još 1921. godine osnivanjem prve bakteriološke stanice u Srbiji.

Danas je Zavod za javno zdravlje Šabac regionalna zdravstvena ustanova sa 95 stalno zaposlenih koja u svom sastavu ima pet organizacionih jedinica. Opremljen je najsavremenijim aparatima i uređajima, i softverskom i hardverskom opremom. Uspostavio je i primenjuje sistem menadžmenta kvalitetom prema standardu SRPS ISO 9001:2008 zvanično od 7. novembra 2005. godine za oblast preventivne zdravstvene delatnosti. Danas, u trećem trogodišnjem ciklusu sertifikacije sistema kvaliteta, Zavod dokazuje da uspešno primenjuje i konstentno unapređuje ovaj sistem punih osam godina.

Pored standarda SRP ISO9001:2008 za šabački Zavod je od izuzetne važnosti i drugi standard koji je implementiran u radu laboratorija koje su akreditovale znatan broj metoda prema standardu SRPS ISO/IEC 17025:2006. Ovaj referentni standard je uspostavljen zvanično od 13. juna 2007. godine, a kojim su laboratorije sanitarne hemije i ekotoksikologije, sanitarne mikrobiologije i odeljenje za higijenu i humanu ekologiju akreditovale svoj rad za sledeće oblasti delovanja: hemijska i mikrobiološka ispitivanja hrane, predmeta opšte upotrebe, vode za piće, površinske, otpadne i podzemne vode, vazduha, hrane za životinje, ispitivanja buke u životnoj sredini, kao i akreditacija uzorkovanja voda.

U važanoj misiji koja mu je poverena, Zavod za javno zdravlje mora imati za partnere kompletno društvo i sve pojedince bez obzira na starosnu dob. S obzirom na goste koji su se odazvali pozivu Zavoda, toga su svesni i Šapčani. Na konferenciji su bili: njegovo preosveštenstvo vladika šabački gospodin Lavrentije, gradonačelnik Šapca Miloš Milošević, direktori institucija javnog zdravlja i zdravstvenih ustanova iz Užica, Sremske Mitrovice, Beograda i Mačvanskog okruga, predstavnici javnih institucija i organizacija nevladinog sektora sa područja grada, predstavnici lokalnih samouprava sa područja Mačvanskog okruga, osnovnih, srednjih i viših škola i narodni poslanici. 

.

Snimke pogledajte ovde: 

http://youtu.be/A8-Fg8Wc8u8

.

Zavod1

.

Zavod2

                                                 .Zavod3

.

Zavod4

.

Zavod5

.

Zavod6

.

Zavod7

 .

Zavod

.

Zavod1

.

Zavod3

 .

Zavpd2

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs