Trihineloza

Vreme svinjokolja počinje i treba malo razgovarati i o trihinelozi. To je oboljenje koje uzrokuje crevna valjkasta glista, čije larve migriraju i inkapsuliraju u mišićima. Kliničko oboljenje čoveka u velikoj meri varira od blaže kliničke slike do teškog oblika, pa čak i smrtnog ishoda, što zavisi od broja progutanih larvi.

Rasprostranjena je širom sveta. Rezervoari ove crevne nematode su: svinje, psi, mačke, konji, pacovi i mnoge divlje životinje (lisice, vukovi, divlje svinje…).

NAČIN PRENOŠENJA: Konzumiranje sirovog mesa ili termički nedovoljno obrađenog mesa životinja koje sadrže žive larve. Neophodno je da se meso trihineloskopski pregleda. Ako se unese meso koje je sumnjivo na trihinelu neophodno je da se što pre javi doktoru i dobije lek pre nego se larve inkapsuliraju u mišić (predilekciona mesta su: interkostalni mišići (skeletni mišići), dijafragma, maseterični mišić).

 

KLINIČKA SLIKA: Iznenadna pojava bola u mišićima i bolova praćenih otokom gornjih kapaka, rani su znaci oboljenja, a mogu se javiti i drugi; žeđ, prekomerno znojenje, drhtavica, opšta slabost. Kao komplikacije mogu nastati kardiološke i neurološke smetnje.

 

INKUBACIJA: Varira od 1-2 nedelje, može i kraće, a ide i do 45 dana.

 

DIJAGNOZA: Postavlja se na osnovu kliničke slike, epidemiološke ankete, pregleda krvi (značajna eozinofilija), a može se raditi i biopsija mišića.

 

PREVENCIJA: Edukacija stanovništva o potrebi temeljne termičke obrade mesa, svinjskog, i prerađevina od mesa (temperatura preko 70 stepeni, kao i niska temperatura od -25 stepeni, ali 10 dana). Pregled mesa (trihineloskopski – sigurnost oko 60-70%, veštačka digestija – sigurnost 95%, ali se retko radi jer je skupa i zahteva veću količinu mesa).

Za prevenciju je važno i da se  prokuvavaju splačine (otpaci od mesa koji se daju za dohranu svinja), kao i čisti i deratizovani obori.

 

Prijava bolesti je obavezna i tom prilikom se sva količina mesa, kao i njenih prerađevina uništava.

Danas imamo mnogo manje obolelih, jer se stalno priča o tome i svest naših ljudi je na višem nivou, što je jako dobro – obavezan pregled mesa kod veterinara i termička obrada.

 

  Centar za prevenciju i kontrolu bolesti

Trih. slika 2

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs