11. децембар – Међународни дан УНИЦЕФА

УНИЦЕФ-(Међународни дечји фонд Уједињених нација за ванредне ситуације oснован 1946. године), je организација која постоји  у више од 190 земаља широм света са циљем спашавања живота деце, одбране њихових права и пружањем помоћи да остваре свој потенцијал, од раног детињства до адолесценције.

Oпсег деловања УНИЦЕФА је широк, од обезбеђивања вакцина, подршке здрављу и исхрани деце, безбедне воде и канализације, квалитетног образовања, изградње вештина, превенције ХИВ-а до заштите од насиља и експлоатације.
Од свог оснивања, Међународни дечји фонд Уједињених нација пружа хуманитарну и развојну помоћ деци и мајкама у земљама у развоју. Широм света, УНИЦЕФ реагује када дође до ванредних ситуација у ратом захваћеним земљама, након природних катастрофа и избијања болести. Са седиштем у Њујорку, један је од чланова Групе Уједињених нација за развој и њеног Извршног комитета. Генерална скупштина Уједињених нација основала је УНИЦЕФ 11. децембра 1946. године када се јавила  потреба за хитном помоћи деци погођеној Другим светским ратом. Лудвик Рајцхман, пољски бактериолог, сматра се оснивачем УНИЦЕФ-а и био је његов први председавајући од 1946. до 1950. године 1953. УНИЦЕФ је постао стални део Система Уједињених нација .

Активности УНИЦЕФА су:

-Заштита и инклузија деце

Свако дете има право да расте у безбедном и инклузивном окружењу. УНИЦЕФ ради са партнерима широм света на промовисању политика и проширењу приступа услугама које штите сву децу.

– Преживљавање деце

Свако дете има право да преживи и напредује. УНИЦЕФ је помогао да се смањи смртност деце широм света радећи на томе да допре до најугроженије деце.

– Образовање

Свако дете има право да учи. УНИЦЕФ ради широм света на подршци квалитетном учењу за сваку девојчицу и дечака, посебно за оне који су у највећој опасности да буду остављени.

– Социјална политика

Свако дете има право на једнаку шансу у животу. УНИЦЕФ ради широм света на смањењу сиромаштва деце и заштити девојчица и дечака од доживотних последица  које сиромаштво носи са собом.

– УНИЦЕФ у хитним случајевима.

У хитним случајевима веома је важно доћи до сваког детета. УНИЦЕФ је на терену пре, за време и после ванредних ситуација, ради на томе да допре до деце и породица уз помоћ и дугорочну помоћ.

– Пол

Свака девојка има право да испуни свој потенцијал. УНИЦЕФ ради широм света на оснаживању девојака и жена и обезбеђивању њиховог пуног учешћа у политичким, друштвеним и економским системима.

– Иновацијe за децу

Иновације за постизање резултата за свако дете. УНИЦЕФ у сарадњи са партнерима у свим секторима ради  на заједничком стварању иновативних решења која убрзавају напредак деце и младих.

– Снабдевање и логистика.

Пружање решења за снабдевање сваког детета у ризику. УНИЦЕФ пружа одржив приступ залихама за спасавање тамо где су најпотребније, убрзавајући резултате за најугроженију децу.

– Истраживања, докази и анализе

Коришћење података и доказа за постизање резултата. УНИЦЕФ-ови глобални програми и иницијативе засновани су на ригорозном истраживању и промишљеној анализи ситуације деце

 

Извор: UNICEF; for every child; www.unicef.org/what-we-do

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs